Cégvilág

Sok mobilkikódoló jelentkezett

A távközlési szolgáltatóknál sokan kódoltatták ki korábbi, hálózatfüggő mobiljukat azt követően, hogy a jogszabály a hűségidő lejártát követően ingyenessé tette a zárfeloldást. Az érdeklődők száma persze elenyésző a forgalomban lévő készülékek volumenéhez képest.

Mindhárom mobiltelefon­-­szol­­­gáltató ügyfelei közül sokakat lázba hozott a készülékek ingyenes kikódolásának lehetősége – a társaságok október 24-től a határozott idejű szerződések lejárta után kötelesek ingyen kikódolni a csomagban adott mobilkészülékeket. A Telenor Magyarországnál a korábbi egész havi kikódolási kérelem tízszerese érkezett be csak az első héten, ám a társaságnál figyelmeztetnek: korábban kevés ügyfél kérte a kikódolást, s most is arra számítanak, hogy a függetlenítés iránti kezdeti érdeklődés fokozatosan lecseng.

Forrás: shutterstock

A Vodafone Magyarország szerint tendenciákról korai lenne beszélni, ám azt elmondták, hogy az első héten körülbelül hatszorosára nőtt a hálózati zár függetlenítését igénylők száma. Ráadásul ezek között számos 3-5 éves, az előfizető által már nem használt készülékre érkezett feloldási igény, s mivel ezeknek a készülékeknek a számbavétele torzítaná a statisztikát, a Vodafone-nál úgy gondolják, pár hónapra szükség van ahhoz, hogy látható legyen a valódi igény a függetlenítésre. A Magyar Telekom ügyfeleinek körében is van érdeklődés a kikódolásra, de mértéke elenyésző a forgalomban lévő készülékek volumenéhez képest – közölte a társaság.

A mobiltelefonokat a szolgáltatók a kezdetektől különböző mértékű támogatással értékesítik, az olcsóbb készülékért ugyanakkor az ügyfelet a hűségidő lejártáig fogyasztójuknak tekinthetik. (A készüléktámogatás mértéke egyébként az utóbb években mérséklődött). A készülékeket továbbra is hálózati zárral értékesíti a Vodafone, már csak azért is, mert az új jogszabály a készüléktámogatást függetlenítette a hűségidőtől, amelyet a korábbi 24-ről 12 hónapra csökkentett. A Telekomnál létezik készülékkedvezmény, amely egy évnél hosszabb hűségidő vállalása esetén vehető igénybe, ez a cég szerint továbbra is előnyös és vonzó megoldás az ügyfeleknek – de a társaság azt is jelezte, hogy a mobilkészülékek döntő többségét már most is SIM lock nélkül értékesítik, és ez így marad a jövőben is.

A Telenor előnyt akar kovácsolni az új szabályból, erre utal, hogy október 24-től a Telenor Blue tarifacsomagjainál eltörölte a hűségidőt az új szerződéskötéskor.

mobilok kódoltatás szolgáltatók
Kapcsolódó cikkek