Cégvilág

Több lakást adtak el, mint tavaly októberben

Egyre inkább csak a jó és a nagyon jó állapotú használt lakásokat keresik a vevők, a felújítandó lakások Budapesten a legkelendőbbek – többek között ez látszik az adatokból a Duna House októberi ingatlanpiaci Barométere szerint, ami a tavaly októberinél 13,5 százalékkal több tranzakcióról számol be.

Idén is lanyhulni kezdett az előző hónapokhoz képest októberben a lakáspiaci forgalom, de ez korántsem szokatlan, az utolsó negyedévben jellemzően kevesebb lakóingatlan cserél gazdát, mint az adott év többi időszakában. Idén májusban pörgött legintenzívebben a piac, októberben a legkevésbé, vagyis a múlt hónapban eladott 12 246 lakóingatlannal nem írtak erős hónapot. Az év vége mégis erősebb lehet a tavalyinál. A kereslet nem csak nő, hanem módosul is: országos szinten a jó állapotú lakásokat keresték leginkább.

Mint a Duna House jelentéséből kiderül, Nyugat-Magyarországon a vásárlások 50 százaléka, Kelet-Magyarországon a 49 százaléka során jó minőségű ingatlant értékesítettek. A fővárosban sokkal kisebb volt a különbség a jó (34 százalék) és nagyon jó (33 százalék) állapotú lakások aránya közt. Budapesten volt a legmagasabb a lakható állapotú lakások aránya (23 százalék), és ugyan itt volt a legtöbb, felújítandó lakásba fektető vevő (10 százalék) is. A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett Duna House Barométer szerint októberben az augusztusival megegyező értéken, 81 százalékponton áll a Kereslet Index, ami 4 pontos csökkenés az előző hónaphoz képest.

Forrás: MW

Továbbra is a panel a leginkább megfizethető kategória,októberben a keleti országrészben 219 ezer forint volt az átlagos négyzetméterára, Nyugat-Magyarországon még ennél is alacsonyabb, 192 ezer forint volt a négyzetméterenkénti átlagár. A fővárosi panelek Budán 417 ezer, a tégla lakások 585 ezer forintos négyzetméteráron keltek el,, Pesten 323 ezer forint volt a panel árfolyama, míg a tégla lakások átlagosokért négyzetméterenként 410 ezer forintot kértek. A legmagasabb átlagárat a pesti Belváros mutatja, ahol 606 ezer forintra nőtt a négyzetméterár átlaga. Kelet- Magyarországon a tégla lakások 252-, nyugaton 221 ezer forintért találtak vevőre.

Októberben országos szinten, szinte minden ingatlan kategóriában 2 százalékkal változtak az irányárak, a budapesti háztulajdonosok engedtek a legkevesebbet az első irányárból (1 százalékot). Legtöbbet a fővároson kívüli házakra lehetett alkudni (6 százalékot), a további helyszíneken, minden lakástípusra egyaránt 4 százalék volt az alku átlagos mértéke. Hónapok óta a XIII. kerület iránt van a legnagyobb érdeklődés Budapesten. Szeptemberhez képest az amúgy is kiemelkedően magas érték valamelyest tovább nőtt, így októberben kereken az érdeklődők 19 százaléka jelölte meg számára lehetséges jövőbeni lakhelynek.

Minden harmadik budapesti és vidéki lakásvásárló a 30-40 éves korosztályba tartozik, a legmagasabb értékű ingatlanokat (a fővárosban átlag 30,6 millió forintért) a 40-50 éves korcsoportbeliek vették. A fő eladási ok vidéken és a fővárosban is a nagyobb lakásba költözés, miközben az eladók több mint negyede örökölt ingatlanját értékesíti.

Markáns változás vidéken, hogy idén októberben a 10-15 millió forint között értékesített ingatlanok aránya volt a legmagasabb (34 százalék), míg 2016. októberében még az 5-10 milliós ingatlanok domináltak (39 százalék). Mindeközben Pest megyében 11 százalékkal ugrott meg a 40 millió forint feletti lakások aránya.

Duna House barométer ingatlan
Kapcsolódó cikkek