BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új alkalmazás segít rendet vágni a lakáshirdetések között

Új magyar alkalmazás jelent meg az ingatlanpiacon. Az Árminimum azt ígéri a felhasználóknak, hogy megtalálja egy adott használt ingatlan összes hirdetését az interneten, rendezi a róla fellelhető összes fotót és leírást, és megmutatja, melyik ügynökségnél a legolcsóbb a szóban forgó ház vagy lakás.

A csendben elindított szolgáltatás átrendezheti az ingatlanhirdetések piacát, a kereskedők tevékenységét, sőt akár a teljes magyar használtlakás-piacot is – ígérik a fejlesztők. Az Árminimum böngészőbővítmény azt kínálja a felhasználóknak, hogy telepítése után bármelyik magyar ingatlanos oldalon keressenek is, az éppen kinézett ház vagy lakás összes neten fellelhető hirdetését összegyűjti, ár szerint sorba rendezi őket, és egy helyen mutatja meg a felhasználónak az ingatlanról elérhető fotókat, illetve leírásokat. A rendszer nemcsak attól kíméli meg a felhasználót, hogy keresési szempontjai megadása után többször is ugyanabba az ingatlanba ütközzön, de árügyekben is rendet tesz.

Egy-egy ingatlan ma Magyarországon nagyon eltérő árakon lehet fenn az interneten. A legnagyobb különbség egy adott használt ingatlan legalacsonyabb és legmagasabb hirdetési ára között most éppen 1,63 milliárd forint, az átlagos eltérés a több áron meghirdetett ingatlanok kötött pedig 3,7 millió forint

– mondta az erről szóló sajtóbeszélgetésen Faragó Péter, az Árminimumot fejlesztő RealMonitor Kft. ügyvezetője.

Forrás: AFP

Kosztolánczy György, az Árminimummal már leszerződött Otthon Centrum Holding vezérigazgatója hozzátette: az árkülönbség az ingatlanközvetítők szempontjából súlyos piaci anomália. Ha a közvetítők szerződéseit tekintjük, árkülönbség egyszerűen nem is létezhetne a piacon. Akár kizárólagos, akár általános szerződést köt ugyanis a tulajdonos az ügynökséggel, minden szerződésben fontos kitétel, hogy a szerződésben foglalt árnál sem a tulajdonos, sem más ügynökség nem kínálhatja alacsonyabb áron a lakást – hívta fel a figyelmet Kosztolánczy.

Hogy az árkülönbség mégis előfordul, annak az az oka, hogy a tulajdonosok – legtöbbször valamelyik ügynökség tanácsára, ha az adott lakás nem akar elkelni – idővel beleegyeznek az árcsökkentésbe, ugyanakkor elmulasztanak szólni a velük ugyancsak szerződéses viszonyban álló más ügynökségeknek, esetleg több vasat tartanának a tűzben.

Ekkor egyik vagy másik ügynökség hosszabb-rövidebb ideig előnybe kerül a többivel szemben, bármilyen komoly tapasztalattal, bejáratott és széles vevőkörrel rendelkezzenek is amazok

– mondta az Otthon Centrum vezetője. Az Otthon Centrum ezért az Árminimum szolgáltatásán keresztül tesz vállalást ügyfeleinek: az oc.hu-n megjelenő hirdetéseket máshol sem lehet olcsóbban megtalálni, illetve ha mégis, azt az Árminimum bővítményen keresztül ők maguk mutatják meg. „A transzparencia és egységes ár kikényszeríti a minőségben való versenyt, ami jó a vevőnek, a tulajdonosnak és a szakmának is” – méltatta a megoldást Kosztolánczy.

Az Árminimum a vele szerződésben álló ingatlanügynökségeknek pedig azt ígéri, hogy figyelmeztetést küld nekik, ha a náluk hirdetett ingatlan bárhol másutt alacsonyabb áron jelenik meg az interneten. „Ez kihúzza a talajt az ügyeskedők lába alól, és valódi minőségi versenyre, jó kiszolgálásra, a tulajdonosok érdekeinek képviseletére ösztönzi a szakmát, vagyis jót tesz az egész piacnak” – mondta az OC vezérigazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.