Cégvilág

A cigaretta utáni időkre készülnek a dohányipar óriásai

A multinacionális vállalatok is úgy számolnak, néhány évtizeden, de legfeljebb egy generációnyi időn belül megszűnhet a klasszikus dohányzás, ezért új, kevésbé káros alternatívákat kell találniuk – írja a Népszava.

Alternatívát kell találni az évente 7,2 millió ember halálát okozó hagyományos cigaretta helyett a Global Tobacco and Nicotine Forum résztvevői szerint. Ez nem csak a fogyasztóknak, de a gyártóknak is érdeke, hiszen bár az eladások még stabilak, az Euromonitor 2021-re 8 milliárd dolláros veszteséget prognosztizál a hagyományos cigaretták piacán – derül ki a Népszava cikkéből.

Fotó: AFP

A fórumon résztvevő dohánycégek szerint pedig meg is találták azt a megoldást, melynek íze jobban hasonlít a hagyományos cigarettákhoz, viszont nem tartalmaz annyi káros anyagot, mint azok. Az IQOS nevű szerkezetről van szó, mely tulajdonképpen nem más, mint egy platinázott arannyal és kerámiával fedett vékony lemez. Az IQOS 350 fokra, azaz nagyjából feleakkora hőmérsékletre melegíti a dohányt, mint az a hagyományos cigaretta égése során történik, így kevesebb ártalmas anyag keletkezik. A szerkezet füstöt és hamut se termel, csak gyorsan eloszló gőzt.

A Philip Morris már 500 millió dollárt fektetett az új termék tökéletesítésébe, mely Bologna közeli hi-tech eszközöket gyártó üzemükben történik. Az egyre népszerűbb IQOS-nek idén augusztusban már 3 millió fogyasztója volt.

Philip Morris cigaretta IQOS Global Tobacco and Nicotine Forum
Kapcsolódó cikkek