Cégvilág

Csaknem a teljes olasz légiforgalmi szektor csatlakozik a Ryanair sztrájkoló pilótáihoz

Nem tántorodtak el a Ryanair légitársaság olaszországi pilótái a péntekre meghirdetett munkabeszüntetéstől, amelyhez az Alitalia és a Vueling pilótái, valamint az Enav olasz polgári légiforgalmi vállalat dolgozói is csatlakoztak.

Egymást követő sztrájkok bénítják majd meg egész napra az olaszországi légiforgalmat pénteken, alig tíz nappal karácsony előtt. A Ryanair olaszországi pilótái pénteken 13 és 17 óra között sztrájkolnak, a munkabeszüntetés a légitársaság Olaszországból induló járatait érinti. Ami a csatlakozókat illeti, az Alitalia olasz légitársaság pilótái egész nap, a spanyol Vueling olaszországi pilótái 10 órától 14 óráig sztrájkolnak majd, az Enav légiforgalmi irányítói pedig 13 és 17 óra között tartanak munkabeszüntetést.

Forrás: AFP

A Ryanair olaszországi pilótái azután jelentették be a sztrájkot, hogy az ír légitársaság, amely egyetlen szakszervezeti tömörülést sem ismer el, megtagadta, hogy a szerződések módosításáról egyeztessen. A sztrájk bejelentése után a Ryanair olaszországi pilótáit a vállalat levélben figyelmeztette, hogy a munkabeszüntetés miatt szankciókkal sújthatják őket, eleshetnek esetleges bérkedvezményektől vagy hátrányos helyzetbe kerülhetnek, ami jövőbeli szakmai előremenetelüket illeti.

Az olasz légiforgalmi szakszervezetek elfogadhatatlannak nevezték a Ryanair dolgozóival szembeni magatartását. Súlyos nyomásgyakorlásról beszélt Giuliano Poletti olasz munkaügyi miniszter, a sztrájkjog szabadságát felügyelő olasz ombudsman, Giuseppe Santoro Pastorelli pedig alkotmányellenesnek nevezte a Ryanair fellépését, hangsúlyozva, hogy az olasz állam a Ryanairt szankcionálhatja a sztrájkszabadság megsértése miatt.

A Ryanair írországi és németországi pilótái is sztrájkra készülnek a karácsonyi időszakban.

https://www.vg.hu/vallalatok/fenyegetesre-fenyegetessel-felelt-ryanair-2-714557/

sztrájk Olaszország Ryanair
Kapcsolódó cikkek