Cégvilág

Indulhat a szolnoki citromsavgyár építése

Aláírta a szolnoki citromsavgyár felépítéséhez szükséges hitelszerződést a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) és a BBCA Szolnok Zrt., így minden feltétel adott a beruházás elindításához.

A 12 éves lejáratú, közel 32 milliárd forint keretösszegű hitelmegállapodás, amely több éves előkészítés után jött létre, fontos áttörést jelenthet a Magyarországon megvalósuló, kínai érdekeltségű beruházások terén – közölte az MFB.

A Szolnoki Ipari Parkba tervezett, mintegy 46 milliárd forint összértékű beruházás állami részvétel, valamint az MFB finanszírozása mellett épülhet fel. Az MFB a projekt megvalósításáért és az üzemeltetésért felelős projektcég, a BBCA Szolnok Biokémiai Zrt. részére nyújt 32 milliárd forint értékű hitelkereteket, így biztosítva a projekt pénzügyi hátterét. A 2011-ben indult tárgyalások során az fejlesztési bank tulajdonában álló MFB Invest Zrt. segítette a projekt előre haladását, amely a tőkefinanszírozás terén már korábban megállapodott a kínai partnerrel.

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója – Kép: Móricz-Sabján Simon

Bernáth Tamás, az MFB elnök-vezérigazgatója az aláíráson hangsúlyozta: az MFB, mint a magyar kormány gazdaságpolitikájának egyik kulcsszereplője, továbbra is nagy hangsúlyt fektet a kínai gazdasági kapcsolatok ápolására.

A hitelmegállapodás révén olyan kínai termelő beruházás indulhat el Magyarországon, amely mintaként szolgálhat további hasonló kapacitások létesítéséhez, magyar és kínai tőkével megvalósuló projektekhez

– tette hozzá Bernáth.

A kínai fejlesztési bank (CDB) képviselői az elmúlt héten írtak alá megállapodást az MFB vezetőivel a citromsavgyár finanszírozásával kapcsolatban.

Új munkahelyek jönnek létre

Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc kiemelte, hogy a beruházásnak köszönhetően várhatóan 255 új munkahely jöhet létre a térségben. A gyár üzemeltetése emellett jelentős beszállítói szolgáltatást és alapanyagot igényel, hosszútávon pedig számottevő iparűzési és egyéb helyi adóbevétellel járhat a beruházás megvalósulása.

Az üzem évi 100 ezer tonna kukorica felhasználásával évi 60 ezer tonna citromsav előállítására lesz alkalmas, a nyert terméket pedig széleskörűen használják majd fel az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban és a vegyiparban egyaránt – közölte az MFB.

Szolnok citromsav gyár MFB
Kapcsolódó cikkek