Cégvilág

Közel kétezer traktor kelt el októberig

Megugrott a mezőgazdasági gépek értékesítése, és a szakértők szerint a tendencia a következő időszakban is folytatódni fog.

Az egyéni gazdálkodók és a gazdasági társaságok 115,3 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági eszközöket 2017 első kilenc hónapjában – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). A jelentésben felhívták a figyelmet arra, hogy ezúttal sokkal többen szolgáltattak adatot, mint egy évvel korábban. A közel 140 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentéséből készült statisztikai felmérés szerint elmondható, hogy 2016 első három negyedévéhez képest a mezőgazdasági gépek forgalmazása az új cégeket is beleértve, összesen 33 százalékkal növekedett, ha a bázisidőszak adatszolgáltatóinak gépértékesítési adatait vesszük alapul, akkor 25 százalékos a növekedés.

Forrás: (MTI/EPA/Darek Delmanowicz)

Az intézet adatai szerint az alkatrészeladás is tovább bővült, ezek beszerzésére 35,8 milliárd forintot fordítottak a gazdaságok, rekordforgalmat lebonyolítva. Az idei első kilenc hónapban a gépberuházások értékének 59 százalékát az erőgépek adták, ezen belül a traktorok aránya 56 százalék. Az összes mezőgépforgalom 16 százalékát a gabonakombájnok, míg 10 százalékát az egyéb erőgépek, például önjáró betakarítók, rakodók tették ki. Jelentősen emelkedtek a traktoreladások, 2017 január–szeptemberi időszakában 1928 kerekes traktor talált gazdára 38 milliárd forint értékben. A gabonakombájnokból az előző évi szinten alakult az értékesítés, 261 új arató-cséplő gép talált gazdára.

Önjáró rakodókból is – 377 rakodógép eladásával – kiemelkedő mértékben bővült a forgalom a bázisidőszakhoz képest. Ezen belül a teleszkópos rakodók aránya 76 százalék – 288 darabot vásároltak ezekből a típusokból. Az előrejelzések szerint a mezőgép-forgalmazási lendület továbbra is kitart. A pályázatok mellett a pénzintézetek kedvező hitelezési, illetve lízingelési feltételei is a növekedést segíthetik elő – mutatott rá elemzésében az AKI. Emlékeztettek: a Magyar Lízingszövetség szerint a mezőgazdasági gépeknél a finanszírozott összeg 9 százalékkal, 53,6 milliárd forintra emelkedett 2017 első kilenc hónapjában. A következő időszakban további bővülést várnak, bár üteme lassulhat.

traktor AKI munkagép
Kapcsolódó cikkek