Cégvilág

Nemzetközi tervpályázaton nyertek a magyar építészmérnökök

A Bord Építész Stúdió Kft. nyerte a Nemzeti Korcsolyázó Központ létrehozására kiírt nemzetközi tervpályázatot. A korcsolyázók 2022-ben vehetik birtokukba az új létesítményt.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség, egyben a bíráló bizottság elnöke kedden sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az uniós nemzetközi pályázatra nyolcan adtak be pályaművet, közülük kettő részesült díjazásban, hármuk pályázati munkáját pedig megvásárolták. Az első helyezett Bord Építész Stúdió, azaz a Bordás Péter, Hollókövi Zoltán és Dezső Zsigmond által elkészített pályamű lett, amely bruttó 15 millió forint díjazásban részesült.

A Nemzeti Korcsolyázó Központ az Istvánmezőn található Budapesti Olimpiai Központ területén épül fel,

miután lebontották a Millenárist és a Kisstadiont – közölte Kósa Lajos. A győztes pályázóval 2018 januárjában köthet szerződést a beruházást végző Nemzeti Sportközpontok elnevezésű intézmény. A létesítményt várhatóan 2022-ben vehetik birtokukba a korcsolyázók.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke Forrás: MW

A korcsolyázóközpont egyébként egy fedett hosszúpályás, 400 méteres gyorskorcsolya pályából, négy, egyenként 30x60 méteres, jégkorongozásra, rövidpályás gyorskorcsolyára és műkorcsolyára alkalmas jégpályából, valamint a kiegészítő létesítményekből – öltözők, edző- és kondicionálótermek – áll majd.

A beruházást a tervek szerint a magyar kormány valósítja meg, a konkrét beruházó a Nemzeti Sportközpontok lesz konzorciumban a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséggel

– fogalmazott Kósa.

Cselovszki Zoltán, az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, a bíráló bizottság tagja kifejtette: a győztes pályamű értéke, hogy a központ organikusan illeszkedik a környezetében lévő épületek, a Földtani Intézet és a leendő új Puskás Ferenc Stadion geometriájához, ugyanakkor mégsem uralkodik a területen.

A kerékpárosok is kapnak új létesítményeket

Kósa az MTI kérdésére elmondta, hogy a kerékpárosok a Millenáris elbontásával sem maradnak létesítmény nélkül, hiszen egy kormányelőterjesztés szerint a magyar pályakerékpársport részére négy velodrome épül majd, egy a fővárosban, három pedig vidéken, s mindegyik megfelel majd a nemzetközi követelményeknek. A MOKSZ elnöke jelezte, hogy a győztes pályamű megvalósítása az értékbecslés szerint 43 milliárd forintba kerül, de szerinte ez a szám nem alkalmas az iránymutatásra, mert a tényleges beruházási költségekről csak az engedélyes tervek elkészültével érdemes beszélni.

A Bord Építész Stúdió tervezte korábban az Új Hidegkuti Nándor Stadiont, a Villa Budapestet, valamint az Etyeki Kúriát. A bíráló bizottság a második díjat Láris Barnabásnak és Lobenvein Zoltánnak ítélte oda, amellyel bruttó 12 millió forint díjazás jár.

Kósa Lajos gyorskorcsolya Bord Építész Stúdió
Kapcsolódó cikkek