Cégvilág

Varga: ezer buszt gyárt az Ikarus Iránnak

Irán közel 80 milliós piaca komoly lehetőségeket rejt a magyar vállalkozásoknak, míg Magyarország fontos belépőpont lehet Irán számára Európába – jelentette ki Varga Mihály Massoud Karbasian iráni gazdasági- és pénzügyminiszterrel folytatott megbeszélését követően Teheránban.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a magyar vállalkozások termékei és az általuk alkalmazott technológiai megoldások Iránban is versenyképesek, ezt jól mutatja, hogy az Evopro, az Enexio és az Ikarus is együttműködési megállapodást írt alá iráni partnereivel, utóbbi 1000 busz gyártásáról és szállításáról állapodott meg.

Forrás: MTI Fotó: Komka Péter

Varga Mihály hangsúlyozta: a magyar kormány Iránt az ázsiai régió egyik meghatározó szereplőjének tartja, ezért is fontos, hogy a Teheránt sújtó szankciók idején visszaesett gazdasági kapcsolatainkat újra megerősítsük. A két ország közötti kapcsolatok erősítését folytatva a magyar kormány döntést hozott arról, hogy Magyarország Teheráni Nagykövetsége új ingatlanban, a külképviselet státuszához méltó módon és körülmények között működik tovább – jelentette ki a tárcavezető hozzátéve, hogy közvetlen légijárat létrehozását javasolta Teherán és Budapest között, amelyet iráni kollégája támogatásáról biztosított.

Varga Mihály elmondta: a magyar kormány arra törekszik, hogy megteremtse a banki kapcsolatok erősítésének feltételeit. Emlékeztetett rá, hogy az Eximbank 162 millió dollárt különített el a gazdasági kapcsolatok előmozdítására.

A miniszteri találkozót követően Varga Mihály az iráni Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett üzleti fórumon tartott előadást. A magyar kormány támogatja azokat a hazai vállalatokat, amelyek meg kívánnak jelenni az iráni piacon, ennek létjogosultságát mutatja, hogy az év első nyolc hónapjában az Iránba irányuló magyar mintegy 60 százalékkal erősödött, meghaladva ezzel a 25 millió dollárt – ismertette.

A mostani fórum jelentőségét emeli, hogy számos, az iráni piac iránt már konkrét érdekeltséggel rendelkező üzletember utazott a delegációval Teheránba – tette hozzá. Varga Mihály szólt arról, hogy a magyar vállalkozások nem csupán piacként, hanem befektetési célországként is tekintenek Iránra, emellett az innovatív és hatékony technológiai megoldásokat elérhető áron kínáló magyar cégekre nagy szükség van a közel-keleti országban.

https://www.vg.hu/vallalatok/uzleti-lehetosegeket-keres-iranban-az-ngm-698755/

gazdasági kapcsolatok Ikarus Irán Varga Mihály
Kapcsolódó cikkek