Cégvilág

Az Európai Bizottság a szuperszámítógépekre tesz

Az Európai Unió egymilliárd eurót fordítana az európai szuperszámítógép-kapacitás fejlesztésére. A támogatást Brüsszel és a tagállamok egyenlő arányban adnák össze.

Egymilliárd eurót fordítana az Európai Bizottság (EB) az európai szuperszámítógép-kapacitás fejlesztésére, a cél a világszínvonalú infrastruktúra mielőbbi kiépítése a kontinensen – jelentette be csütörtökön a brüsszeli testület.

A kép illusztráció, amely a német időjárás előrejelző szolgálat új szuperszámítógépéről készült tavaly októberben Hamburgban – Forrás: Daniel Bockwoldt/dpa/AFP

A tájékoztatás szerint az EU a jelenlegi költségvetési keretből 486 millió euróval fogja támogatni a nagy teljesítményű számítástechnikai kapacitás bővítését, és ehhez hasonló mértékű hozzájárulás várható az uniós tagállamoktól és a társult országoktól, így 2020-ig összesen egymilliárd eurós közbefektetésre lehet számítani.

A bizottság szerint a lépés döntő fontosságú az EU versenyképessége és adatgazdasági függetlensége szempontjából. Az európai tudósok és cégek ugyanis az infrastruktúra elégtelensége miatt egyre inkább a kontinensen kívül dolgozzák fel adataikat.

EU adatgazdasági függetlenség szuperszámítógép
Kapcsolódó cikkek