Cégvilág

Egy évvel csökkentenék a véradás alsó korhatárát

A kormány 18 évről 17 évre csökkentené a véradáshoz szükséges minimális korhatárt, ezt Drexler Donát, a vérellátó szolgálat főigazgatója is támogatja.

Tavaly 24 millió forintot költött kommunikációs kampányokra az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) – mondta lapunknak Drexler Donát, az OVSZ főigazgatója. Ez 17 millió forinttal kevesebb, mint amennyit 2016-ban költöttek. Éves szinten 2900-zal kevesebben adtak vért a múlt évben, mint 2016-ban, és több mint 4700-zal csökkent a donorok száma 2015-höz képest. A biztonságos betegellátáshoz naponta 1600-1800 véradóra van szükség, évente pedig nagyságrendileg 400 ezer egység vért vesznek le a donoroktól, és ezt használják fel az egészségügyi intézmények.

Forrás: MTI – Koszticsák Szilárd

Nem véletlen, hogy a kormány egy évvel szeretné lejjebb vinni a véradáshoz szükséges minimális korhatárt. Jelenleg a donorok minimális életkora 18 év, ezt csökkentenék egy évvel azért, hogy a segítségnyújtás e formájával minél korábban és minél szélesebb körben élhessenek a fiatalok, ezt Drexler Donát is támogatja. A 18 év alattiak természetesen csak szülői beleegyezéssel adhatnának vért – tette hozzá a főigazgató.

Az OVSZ 5-6 napos készletekkel rendelkezik, ez a készletnagyság biztosítja a kórházak folyamatos, biztonságos ellátását. Az országos vérkészleteket az OVSZ folyamatosan monitorozza, és amint csökkenést tapasztal, megteszi a szükséges lépéseket, hogy mind az életmentő beavatkozások, mind a tervezett műtétek, krónikus kezelések vérigényeit maradéktalanul ki tudják elégíteni. A donorok vérét komplex vizsgálatnak vetik alá, amely 3700 forintba kerül. Tavaly a véradások 0,06 százalékában volt pozitív az eredmény, leggyakrabban hepatitis C-vírust találtak a donorok vérében. A legdrágább véradásoknak a kampányvéradások bizonyultak, azok teljes költsége az 5,5 millió forintot is meghaladta.

A Retro Véradás nevű rendezvényen, amelyet kilencedik alkalommal rendeztek meg az OVSZ regionális központjaiban, 1800 véradó jelent meg. Az OVSZ főigazgatója kiemelte: sok támogató is a rendezvény mellé állt, ezért tudták a véradókat egy sör-virsli menüvel és kedvezményre jogosító belépőkkel is megajándékozni. Egy mindennapos véradásra történő kivonulás a vérellátónak átlagosan 75 ezer forintba kerül.

Mint az egészségügy több területén, az OVSZ-nél is vannak betöltetlen álláshelyek, jelenleg 1250 alkalmazottjuk van, de 45 álláshely üresen áll.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek