Cégvilág

A gondatlan alkalmazott veszélyt jelent a kiberbiztonságra

Az informatikai biztonsági tudatosság hiánya okozza az egyik legnagyobb fejtörést a vállalkozásoknak világszerte – derül ki a Kaspersky Lab és a B2B International kutatóintézet közös kutatásából. A felmérés kimutatta, hogy majdnem minden tizedik (12 százalék) alkalmazott van tisztában a vállalati számítógépes biztonsági protokollal.

A kutatásban összesen közel nyolcezer teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló vett részt világszerte. A válaszadók 24 százaléka úgy véli, munkahelyükön nincs is pontosan meghatározott számítógépes biztonsági előírás. Érdekes ellentmondás, hogy a szabályok ismeretének hiánya ellenére a dolgozók majdnem fele (49 százalék) továbbra is közös felelősségnek tekinti az IT eszközök kiberfenyegetésektől való védelmét – derül ki a Kaspersky Lab közleményéből.

Ugyanakkor a Kaspersky Lab által készített tanulmány szerint a munkavállalók ennek pont az ellenkezőjét csinálják.

A jelentés szerint a kollégák figyelmetlensége is hozzájárul a tavalyi kiberbiztonsági incidensek majdnem feléhez (46 százalék).

Forrás: Shutterstock

A közlemény szerint ez a kontraszt különösen veszélyes lehet a kisebb vállalkozások számára, ahol nincs külön IT részleg, és a felelősség megoszlik a kollégák között.

Az olyan alapvető követelmények elhanyagolása, mint

  • az erős jelszó választása vagy
  • a szükséges frissítések telepítése,
  • veszélyeztetik a védelmet. A Kaspersky Lab szakértői szerint az olyan munkavállók, akiknek hozzáférése van a kritikus adatokhoz, mint például a felsővezetés, a HR- és a pénzügyi osztály a leginkább veszélyeztetett a célzott támadások esetén.

    Annak érdekében, hogy elkerüljék ezeket a problémákat, a KKV-k számára célszerű az adott cég igényei szerint rendszeres informatikai biztonsági képzések tartása a munkavállalóknak – javasolja közleményében a cég.

    „A gondatlan munkavállalók nagy kihívást jelenthetnek a kiberbiztonság kapcsán, különösen a kisebb vállalkozások számára, ahol még fejlesztik a kiberbiztonsági kultúrát. Nemcsak a munkavállalók lehetnek a kibercsapdák áldozatai, de elsőként nekik kell a céges adatok biztonságát garantálni. Épp ezért a vállalkozásoknak figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalók képzésére és oktatására, valamint olyan biztonsági megoldások használata, amelyek könnyen kezelhetőek és használhatóak, és egyúttal eredményesek is. Ezek kombinációjával biztonságban tudhatjuk vállalkozásunk szenzitív adatait” – mondta Vladimir Zapolyansky, a Kaspersky Lab KKV részlegének vezetője.

     

    B2B Kaspersky Lab kkv kiberbiztonság
    Kapcsolódó cikkek