Cégvilág

Kevesebb adót, de több bért fizethetnek az éttermek

Az éttermi szolgáltatások idei újabb áfacsökkentésével a kormány célja az, hogy az így megmaradt pénzt az ágazatban dolgozók bérfejlesztésére fordítsák a tulajdonosok, munkáltatók – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). 

A Turisztikai Ügynökség emlékeztetett arra, hogy a hatályos áfatörvény alapján az éttermekben a helyben felszolgált ételek- és a helyben készített nem alkoholtartalmú italok után 5 százalékra csökkent az áfa mértéke 2018. január 1-jétől. Az áfacsökkentési folyamat azonban már 2017. január 1-jén elkezdődött, amikor 27 százalékról 18 százalékra csökkent a forgalmi mértéke a melegkonyhás-vendéglátószolgáltatások esetében.

Szintén fontos változás, hogy 2018. január 1-jétől 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást kötelesek fizetni az áfacsökkentéssel érintett melegkonyhás-vendéglátóhelyek a nettó árbevétel után. A befolyt összeget turizmusfejlesztési feladatokra fordítja a kormány – írták.

Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke örvendetesnek nevezte a kedvezményes áfa bevezetését. Hozzátette, azt is üdvözlik, hogy a 4 százalékos turisztikai hozzájárulást a Magyar Turisztikai Ügynökséghez rendelték, amit célzottan országmarketingre költ a szervezet.

Forrás: MTI

Kiemelte, hogy az áfacsökkentés az eladási árakban nem jelent változást, mert ez az éttermek hatékonyabb gazdálkodását segíti, a munkáltatók az áfacsökkentésből befolyó összeget a munkabérekre fordíthatják. A szállodaszövetség az ágazat fehéredését is várja az intézkedéstől.

A szakmai bérminimum az áfacsökkentéssel egy időben január elsejétől tovább emelkedik, 180 500 forintra. Az a cél, hogy a vendéglátásban magasabb béreket fizessenek és többlet fedezet legyen az évek óta elmaradt fejlesztésekre – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy az italforgalmon belül magas az alkoholtartalmú italok aránya, amit nem érint az áfacsökkentés, az továbbra is a 27 százalékos áfakulcs alá tartozik.

Elmondta azt is, hogy a szállodaszövetség több javaslatot tett a nemzetgazdasági tárcának bizonyos szabályok egyszerűsítésére. Ezek közül kiemelte, aránytalannak és elvtelennek tartják, hogy a palackozott ásványvíznek – ami a magyar piacon a minőség jele – magasabb áfája lesz, mint a ballonos víznek, vagy a limonádénak, amelyek helyben készített italnak minősülnek még akkor is, ha mindegyik ugyanabból a vízből készült. Véleménye szerint nem fair, hogy a helyben készült italok és a palackozott italok között akkor is különbséget tesznek az áfában, ha mindkettő alkoholmentes.

Szakmai szervezetként tovább küzdenek ezekért az egyszerűsítésekért 2018-ban is – mondta Könnyid László.

éttermi szolgáltatások Könnyid László bérfejlesztés áfacsökkentés Magyar Szállodaszövetség
Kapcsolódó cikkek