Cégvilág

Tavaly is rekordot döntött a kínai autópiac

Enyhén emelkedett az új személyautók eladása Kínában tavaly, de a növekedési ütem idén már gyorsulhat.

A Kínai Személyautó-gyártók Szövetsége (CPCA) által kedden közzétett adatok szerint 24,2 millió személygépkocsit értékesítettek 2017-ben, ami 1,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Kínában utoljára 1990-ben csökkentek az autóeladások, azóta minden évben újabb rekordra nőtt az eladott autók száma.

Forrás: AFP

Tavaly decemberben éves összevetésben 0,6 százalékkal több személyautót, 2,8 millió kocsit értékesítettek. Az elektromos és hibrid autók (new energy vehicles, NEV) értékesítése is jelentősen bővült, és decemberben először meghaladta a havi százezret. A CPCA arra számít, hogy jövőre 4 százalékra gyorsul az új személyautók eladásának növekedése.

Kína a világ legnagyobb autópiaca, és egyben az elektromos és hibrid autók leggyorsabban növekvő piaca köszönhetően annak, hogy a légszennyezettség ellen küzdő pekingi kormány kedvezményekkel segíti a környezetkímélő technológiák alkalmazását.

Kínában 2016-ban 28,03 millió autót adtak el, ami éves szinten 13,7 százalékos növekedést jelentett. Az értékesítés bővülése mögött az áll, hogy a pekingi kormány 2015 októberétől a 2016 végéig megfelezte, 10 százalékról 5 százalékra csökkentette a kis teljesítményű – az 1,6 liternél kisebb hengerűrtartalmú motorral felszerelt – gépkocsik adókedvezményét. Tavaly már 7,5 százalék volt a forgalmi az idei évtől kezdve pedig visszaemelték 10 százalékra.

autóeladások Kína rekord
Kapcsolódó cikkek