Cégvilág

Történelmi mélyponton az irodapiaci üresedés

Több százezer négyzetméteren dolgoznak a kivitelezők, miközben történelmi mélypontra, 7,5 százalékra süllyedt az üresedési ráta a budapesti irodapiacon.

Több százezer négyzetméteren dolgoznak a kivitelezők, miközben történelmi mélypontra, 7,5 százalékra süllyedt az üresedési ráta a budapesti irodapiacon. A legtelítettebb terület Dél-Buda, ahol az üresedés 3,3 százalék, míg a legmagasabb kihasználatlansági mutatót az agglomerációban látni, ahol megközelíti az egyharmadot az üres területek aránya.

A Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma legfrissebb összegzéséből az is kiderül, hogy négy új, összesen 68 ezer négyzetmétert magában foglaló irodaépületet adtak át a fővárosban tavaly az utolsó negyedévben. A 3,4 millió négyzetméteres modern irodapiacon feljegyzett tranzakciók között a legnagyobb arányt a szerződéshosszabbítások tették ki, a területek csaknem egyharmada esetében sikerült a régi bérlőt megtartaniuk a bérbeadóknak.

Összesen 169 bérleti szerződést kötöttek az év utolsó három hónapjában, átlagosan 854 négyzetméteres területre. Mindössze 37 szerződésben szerepelt ezer négyzetméternél nagyobb területre szóló megállapodás, többnyire hosszabbítás, de az új és az előbérleti szerződések száma együttesen már meghaladja a folytatólagos megállapodásokét. A legmagasabb bérlői aktivitást most a Váci úti folyosón tapasztalták, a teljes irodapiaci forgalom 30 százaléka az utolsó negyedévben e részpiachoz kötődött. A legnagyobb méretű tranzakció Bel-Budához kötődik, ahol a MOM Park mellett épülő Hill Side Irodaházban több mint 10 ezer négyzetméterre kötött előbérleti szerződést a Fundamenta-Lakáskassza Zrt., amely 2018 második felében veszi ott birtokba új székházát.

Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma irodapiac Budapest
Kapcsolódó cikkek