Cégvilág

Új erőviszonyok a MET-nél

A ciprusi bejegyzésű Westbay Holdings Ltd. közvetve 50 százalékosra növelte a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-ben lévő, addig 12,665 százalékos tulajdonhányadát.

A ciprusi bejegyzésű Westbay Holdings Ltd. közvetve 50 százalékosra növelte a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt.-ben lévő, addig 12,665 százalékos tulajdonhányadát. A lépést a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tudomásul vette.

A MET Magyarország a hazai és az európai piac egyik jelentős energetikai szereplője: 2016-os árbevétele 620 milliárd forint volt, ebből 318 milliárd külföldön keletkezett. A Westbay eddig úgy ellenőrizte a MET közel 13 százalékát, hogy a kezében volt a WISD Holding Ltd. 25,33 százaléka, a WISD pedig a MET Holding AG 50 százalékát ellenőrizte.

A MET Zrt. egyedül a MET Holdingé.

A Westbay most oly módon növelte a MET-hányadát, hogy megvásárolta a Small Valley Investments Ltd.-nek a WISD-ben lévő, szintén 25,33 százalékát az orosz Ilja Trubikovtól. Mivel a Westbay a HO-ME 2000 Kft.-é, amely pedig Nagy Györgyé, a vállalkozónak így közvetve 25,33 százaléka lett a MET Zrt.-ben a MET honlapján látható ábra szerint. A MET további tulajdonosi összetétele nem változott. A társaság 40 százaléka a Mol Nyrt.-é a Ticinum Kft. révén, 24,67 százaléka pedig Lakatos Benjaminé a svájci MET ManCo AG, a szintén svájci Deneb Algedi Invest AG és a WISD közbeiktatásával. Végül 10 százaléka Garancsi Istváné a Futball Invest Zrt. és a ciprusi Inather Trading- és a WISD-vonalon keresztül.

tulajdonhányad Met Westbay Holdings Ltd.
Kapcsolódó cikkek