Cégvilág

Uniós szabályozás írhatja át a gyógyszerszektor számait

Csaknem húszmilliárd forint ráfordítást igényel egy 2019 februárjától életbe lépő uniós szabályozás a hazai gyógyszerszektorban.

Csaknem húszmilliárd forint ráfordítást igényel egy 2019 februárjától életbe lépő uniós szabályozás a hazai gyógyszerszektorban – mondta a Világgazdaságnak Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) elnöke.

 

Fotós: Soós Lajos

 

A gyógyszerek biztonsága miatt bevezetésre kerülő új jogszabály alapján 2019-től minden vényköteles gyógyszert egyedi azonosítóval kell ellátni. Ezzel lehetővé válik a gyógyszer eredetiségének ellenőrzése a betegnek történő átadás pillanatában. Az egyedi azonosító rendszer bevezetésének és működtetésének kötelezettsége a Magyosz gyártó tagvállalatainak több tízmilliárdos ráfordítás, a hazai kis- és közepes vállalatokra pedig mintegy 3-3,5 milliárd forint teher hárul – tette hozzá az elnök.

A jogszabály értelmében minden, az egyedi azonosításhoz kapcsolódó költség – például a gyártósorok és a hozzájuk kapcsolódó informatikai, a biztonsági elemekhez tartozó információk tárolására szolgáló adattároló rendszer kialakítása és fenntartása – a gyártókat, valamint a forgalmazókat terheli.

A biztonsági elemek bevezetéséhez kapcsolódó gyártói beruházási kötelezettség nagymértékben csökkenti a cégek mozgásterét. A rendszer bevezetésének elmulasztása vagy késleltetése az érintett gyártók működésének, illetve az érintett termékek forgalmazásának felfüggesztéséhez vezethet mind a belföldi, mind az exportpiacokon. Ez pedig a számottevő – többek között Európai Unión kívüli – konkurencia miatt károkat, bizonytalanságot okozhat a hazai gyógyszergyártásban, gyógyszerellátásban, s jelentős exportkiesés lehet a következménye – véli Greskovits Dávid, aki szerint a pluszterhek miatt a kkv-k fejlődési potenciálja akár három-hat évre is visszaeshet.

A bonyolult informatikai rendszer európai és tagállami szintű olajozott működtetéséhez minden tagországnak létre kellett hoznia egy nemzeti szervezetet, ez Magyarországon a Humvo Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt., ahol egyetértenek azzal, hogy az új szabályozás óriási terhet ró a hazai gyógyszercégekre. A Humvo szerint Magyarországon hagyományosan magas a gyógyszerbiztonság, köszönhetően az ellátási lánc zárt szerkezetének. Az új rendszer európai szinten évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszert fog ellenőrizni, amelyek 4600 különböző gyártóhelyről származnak, és 177 ezer végponton kerülnek forgalomba.

https://www.vg.hu/vallalatok/hologrammal-vedekezik-richter-gedeon-758881/

Greskovits Dávid gyógyszerszektor Magyosz
Kapcsolódó cikkek