Cégvilág

Villáminternetre kapcsol az AT&T

Elsőként az AT&T építi ki ötödik generációs (5G) mobilhálózatát az Egyesült Államokban, ezzel még az idén több mint 12 amerikai nagyvárosban teheti elérhetővé a szolgáltatást.

Elsőként az AT&T építi ki ötödik generációs (5G) mobilhálózatát az Egyesült Államokban, ezzel még az idén több mint 12 amerikai nagyvárosban teheti elérhetővé a szolgáltatást. Egy 25 GB méretű fájl egy perc alatti letöltését lehetővé tevő, villámgyors 5G-hálózat kiépítése komoly költségekkel jár ugyan, a távközlési vállalatoknak mégis szinte ez az egyetlen esélyük arra, hogy végre újra árat emelhessenek, és növelhessék piaci részesedésüket riválisaik rovására.

Az AT&T bejelentését megelőzően a mobilkommunikációs technológiák szabványosításáért felelős testület (3GPP) december végén elfogadta az 5G-technológia legfontosabb specifikációit. Erre azért volt szükség, hogy azok alapján kerüljenek majd kereskedelmi forgalomba az 5G-támogatással rendelkező mobiltelefonok. Rögzítették, hogy milyen frekvenciasávokban működjön az adatátvitel (600 MHz-től egészen 50 GHz-ig), ami azért fontos, mert ezzel elindulhatnak a tárgyalások a bérbeadásukról a mobilszolgáltatóknak. A szabványosítás felgyorsíthatja ugyan az 5G piaci bevezetését, de a váltáshoz szükséges műszaki fejlesztések, hálózatbővítések irgalmatlan költsége nehézséget okoz a szektor szereplőinek. (Csak Európában 500 milliárd euróra becsülik a beruházások forrásigényét.) A megtérülést viszont nehezíti, hogy a szolgáltatóknak emelniük kell emiatt a díjaikat, és ez a felhasználók ellenállásába ütközhet, egy részük ugyanis tökéletesen elégedett a 4G-s mobilinternet nyújtotta kommunikációs sebességgel.

A szolgáltatásra jellemző csúcssebesség mellett az ultraalacsony késleltetés lehet az, ami meghozza az áttörést az 5G-nek, olyan felhasználási területekkel, mint a virtuális valóság, a 4K videostreaming vagy az önvezető autózás. Az AT&T közleménye kitér arra is, hogy párhuzamosan tovább működtetik az LTE és az 5G Evolution nevű szolgáltatásaikat.

villámnet AT&T
Kapcsolódó cikkek