Cégvilág

Az IT-fejlesztők többsége gyorstalpalón tanul

Egyre nehezebb Magyarországon Java-fejlesztőket találni, miközben nemzetközi szinten ma már minden tizedik programozó kevesebb, mint egy év tanulás után állást talált a szakmában. Jelenleg egy néhány hónapos intenzív képzés is elég egy keresett programnyelv elsajátításához, és így akár a karrierváltáshoz is.

A hazai, informatikai munkaerőpiacon több mint 20 ezer nyitott pozícióra keresnek szakembereket az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) adatai szerint. A Startup Safary gyorsfelmérése alapján tízből négy startup cégnek még mindig problémát okoz a szoftverfejlesztő-hiány és egyre nehezebb olyan programozókat találni, akik a Java, .Net fejlesztők, UX designerek vagy adattudósok (data scientist) – olvasható a Budapesti Metropolitan Egyetem közleményében.

Forrás: AFP

A Stack Overflow legfrissebb, 64 ezer webfejlesztő körében végzett nemzetközi kutatása rámutat arra, hogy a szoftverfejlesztők korántsem gyerekkoruk óta képzik magukat.

A válaszadó szakemberek harmada 1–4 évig tanult programozást karrierje kezdete előtt, 11 százalékuk pedig egy évig sem képezte magát az első állásajánlatig. A kutatás szerint a bootcampek elterjedésének köszönhetően a programozásban járatlanok is könnyedén léphetnek be a fejlesztői szakmába.

A legfontosabb három programozói készség között szerepel a logikus gondolkodás, a csapatmunka képessége, illetve a szorgalom – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) JUMP programjának kutatásából, amelyet a programozóképzés partnercégei és jelentkezői körében végeztek el.

Nincs konkrét készség vagy recept, aminek segítségével valaki biztosan jó programozóvá válna. Bárki sikeres karriert futhat be a szoftverfejlesztői pályán, ha megvan benne a kellő elszántság és kitartás, kortól vagy nemtől függetlenül. A sztereotípiákat le kell rombolni, a programozás nem csak a fiúk játszótere

– véli Koren Balázs, a 2017-es First Global Challenge, robotépítő olimpia nyertes magyar csapatának mentora. Szerinte a programozás mellett olyan készségeket is fejleszteni kell, mint a csapatmunka, a prezentációkészítés, illetve a programozáshoz közvetlen köthető algoritmikus gondolkodás. Ezek elengedhetetlenek lesznek a jövőben. A szakértő úgy véli, a bootcampek lehetőséget adnak egy-egy programozási nyelv intenzív elsajátítására, átfogó tudás, valamint megfelelő gyakorlat megszerzésére.

https://www.vg.hu/vallalatok/az-informatikusok-diploma-nelkul-remekul-boldogulnak-784961/

Budapesti Metropolitan Egyetem informatikusok programozók Java-fejlesztők
Kapcsolódó cikkek