Cégvilág

Folytatódik a csipgyártók háborúja

A Qualcomm nem kívánkozik a rivális Broad­com karmaiba, ehelyett saját piaci pozícióját a holland NXP Semiconductors megvásárlásával erősítené.

Újabb fejezetet nyitott az amerikai Qualcomm csip­gyártó a dinamikusan fejlődő iparág erővonalainak átrajzolásáról szóló pozícióharcban azzal, hogy 44 milliárd dollárosra emelte az önvezetőjármű-technológiában élenjáró riválisára, a holland NXP Semiconductorsra tett felvásárlási ajánlatát. A Qual­comm még tavaly jelentkezett első, 38 milliárd dolláros, azaz részvényenkénti 110 dolláros ajánlatával, de akkor azt megmosolyogták a hollandok, mondván, sokkal magasabb értéket képvisel a cégük.

A Qualcomm nagyon nem szeretne a Broadcom tulajdonába kerülni
Forrás: AFP/Andrej Sokolow//dpa

A most frissített, 127,50 dollárról szóló ajánlat már meglágyította a szíveket, legalábbis a részvények több mint 28 százalékát birtokló kilenc NXP-tulajdonos jelezte, hogy megfelelőnek tartja és elfogadja a felkínált összeget – írja a Reuters. Köztük szerepel a brit Elliott Management és a Soroban Capital Partners, amelyek eddig ellenezték az ügyletet.

Érdekesség, hogy a felvásárláshoz a Qualcommnak egyedül a kínai versenyhatóság engedélyét kell beszereznie az NXP által szabott március 5-i határidőre. Ez azért sem lesz egyszerű, mert Kínában az újév megünneplése előbbre való, mint egy amerikai–holland vállalatfrigy engedélyezésének eldöntése.

Az ajánlat egyébként első körben az NXP-részvények 70 százalékának megvásárlását engedélyezné a Qualcommnak, a fennmaradó csomagra újabb, vélhetően emelt ajánlatot kell majd tenniük az amerikaiaknak. A hírre az NXP árfolyama 6 százalékos, 125,5 dollárra való erősödéssel reagált, míg a Qualcommé 1,3 százalékkal esett. A Reutersnek adott interjújában Tom Horton, a Qualcomm igazgatója azzal érvelt, hogy az NXP-re adott emelt ajánlatuk termékportfóliójuk szélesítése mellett a nyereségességük, így a részvényesi érték növelését is szolgálja, függetlenül attól, hogy mit hoz a jövő.

Itt Horton nyilvánvalóan a Broad­com irányából érkező ellenséges felvásárlási kísérletre utalt. Amerikai riválisuk két hete 103 milliárdról 121 milliárd dollár fölé emelte az ajánlatát, hogy végre tárgyalóasztal mellé ültesse az okostelefonok meghatározó alkatrész-beszállítójának számító Qualcomm vezetését. A részvényenkénti 70 dollárról 82-re felsrófolt ajánlatra számos Qualcomm-részvényes már elcsá­bult, s a keddi esést is az indokolja, hogy tartanak tőle: cégük a holland szál felgöngyölítésével párhuzamosan újra ajtót mutat a Broadcomnak. Pedig a mai, 64 dolláros árfolyam mellett 28 százalékot keresnének a Broadcom-ajánlat elfogadásával.

Utóbbi a fejleményekre úgy reagált, hogy 82 dolláros emelt ajánlata korrekt, és a Qualcomm valós értékénél is többet kínálnak a részvényeseknek. Szerdán mégis korrigáltak, 79 dollárra vitték le az árat, épp az újabb NXP-ajánlatra hivatkozva. A frissített ajánlat szerint 60 dollárnyi készpénzt és 19 dollár értékű Broadcom-papírt kapnának a Qualcomm-részvényesek. Az eddigi ajánlatok is 60 dollárt tartalmaztak, emellé jött volna 10 dollárért a részvényjuttatás.

félvezetőipar NXP Semiconductors Qualcomm csipgyártók Broadcom NXP
Kapcsolódó cikkek