Cégvilág

Gigaméretűvé hízott az okostelefon-piac Németországban

Az okostelefonokkal kapcsolatos készülékek, berendezések és szolgáltatások forgalma összességében mintegy 33,3 milliárd euró lesz Németországban az idén és ennek úgy hatvan százalékát adja majd az adat- és beszédszolgáltatások forgalma – derül ki a Bitcom tanulmányából.

Pár tízmilliárd eurós nagyságrendre nőtte ki magát az okostelefonok és a velük kapcsolatos hálózati- és tartalomszolgáltatások piaca Németországban a digitális technológiai ágazat szakmai képviseleti szerve, a Bitkom tanulmánya szerint.

Az okostelefonok értékesítése 10,1 milliárd euró bevételt hoz majd az idén a gyártóknak a Bitkom szerint, a hálózati infrastruktúra kiépítése kétmilliárd eurót, az okostelefonokon futó alkalmazásoké pedig másfél milliárd eurót.

Az okostelefonokkal kapcsolatos készülékek, berendezések és szolgáltatások forgalma összességében mintegy 33,3 milliárd euró lesz és ennek úgy hatvan százalékát adja majd az adat- és beszédszolgáltatások forgalma.

Forrás: AFP

A gazdaság történetében még soha nem fordult elő, hogy egyetlen készülékfajta körül ilyen rövid idő alatt ilyen hatalmas forgalmat generáló piac épült volna ki

- jelentette ki Markus Haas, a Bitkom elnöke.

Az okostelefonok értékesítése az idén a Bitkom szerint mennyiségben csak szerény mértékben, 0,1 százalékkal növekszik majd Németországban, az értékesítési árbevétel viszont 1,9 százalékkal. Az átlagos készülékár 426 euróra tehető jelenleg, de nagy a szóródás a különböző árkategóriák között.

Az okostelefonok átlagos élettartama a becslések szerint meglehetősen alacsony. A Bitkom reprezentatív felméréséből az derül ki, hogy minden második felhasználó minden adandó alkalommal lecseréli saját okostelefonját az éppen aktuális modellre, és minden tíz felhasználó közül hatnak volt legfeljebb egy éves a készüléke.

Kínában tavaly csökkent és a negyedik negyedévben már fokozott mértékben esett vissza az okostelefonok értékesítése az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat kedden közzétett kimutatása szerint.

 

Németország hálózati- és tartalomszolgáltatások Bitkom okostelefon piac
Kapcsolódó cikkek