Cégvilág

Itt kaphatók a jól kiadható fővárosi lakások

Az elszabaduló lakásárakat csak egy ideig tudták követni a lakásbérleti díjak, a fizetőképes kereslet csökkenése miatt ma már sok esetben alacsonyabb hozamot tudnak elérni azok, akik hosszú távú kiadás céljából most vásárolnak lakást. A befektetési céllal vásárlóknak segít a Rentingo.com legfrissebb elemzése, mely alapján a budapesti bérlakáspiacon most a legnagyobb kereslet a VIII., a XI., és a XIII. kerületben található 40-55 négyzetméteres, két külön bejáratú szobával rendelkező lakások iránt van.

A bérlakáspiacon látványos elmozdulást tapasztal a Rentingo.com, amely albérlet- és lakótárskereső online piacteret működtet. A legszűkebb belvárosnak számító I., V., VI. és VII. kerületekben továbbra is az Airbnb-n keresztül történő pár napos kiadás a jellemző, ami inkább turisztikai szolgáltatásnak számít, mint hosszú távú lakáskiadásnak.

Ennek ellenére ez a jelenség hatással van a bérlakáspiacra is, hiszen az említett belvárosi kerületekben a szűkebb kínálat miatt jelentősen növekedtek a lakbérek, így a hosszú távú bérlés sokak számára megfizethetetlenné vált.

Forrás: VOISIN/PHANIE/AFP

Lakásbérlésre továbbra is a belvárosban van a legnagyobb igény, hiszen a bérlők többsége a felsőoktatási intézményekhez és a belvárosi munkahelyekhez közel szeretne lakni, így a bérlők ma már kénytelenek a szűkebb belváros közelében lévő kerületekben lakást keresni. A legnagyobb érdeklődés pesti oldalon a VIII. és a XIII., míg budai oldalon a XI. kerület iránt mutatkozik.

Ezek a kerületek még egyrészt közel vannak a belvároshoz és a főbb intézményekhez, másrészt jó tömegközlekedéssel is rendelkeznek. Az itt található bérlakások esetében az Airbnb árnövelő hatása már nem érvényesül, így ezekben a kerületekben nem emelkedtek jelentősen a bérleti díjak.

A Rentingo.com portálon idén eddig a legnagyobb érdeklődés a VIII., a XI., és a XIII. kerületben található, 40-55 négyzetméter közötti alapterületű, másfél vagy kétszobás lakások iránt volt.

Forrás: Rentingo

Az átlagos lakbér ezeknél a lakásoknál közel 3 ezer forint négyzetméterenként, ami egyrészt a lakás állapotától és felszereltségétől, másrészt attól függően változik, hogy a lakás külön bejáratú vagy egymásból nyíló szobákkal rendelkezik.

A nagyobb vagy kedvezőtlen beosztású lakásoknál előfordul, hogy 2 ezer forint alatti négyzetméterre vetített lakbérekkel is találkozunk,

ezzel szemben a kis méretű, 40 négyzetméter alatti galériázott garzonok esetében az átlagos bérleti díja többnyire eléri a 4000-4500 forintot négyzetméterenként.

Lakásbérlés esetén természetesen nem csak a lakbérre, hanem a rezsivel és a közös költséggel is számolniuk kell a bérlőknek, ami a Rentingo.com számításai szerint átlagosan négyzetméterenként további közel 700 forintos kiadást jelent havonta.

A bérlakást keresők többsége erősen árérzékeny, ezért érdemes a VIII., XI. és XIII. kerületi használt lakások között keresgélnie annak, aki befektetési céllal vásárolna, mert a bérlők részéről mostanában itt van a legnagyobb kereslet. A használt lakóingatlanok 500-600 ezer forintos négyzetméterárával kalkulálva egy jól megválasztott ingatlannal akár 7 százalékos bérleti hozamot is elérhetünk

– mondta Danóczy Balázs, a Rentingo.com ügyvezetője.

https://www.vg.hu/vallalatok/hol-vegyunk-lakast-ha-ki-akarjuk-adni-701517/

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek