Cégvilág

Munkaerőhiánnyal küzd a német digitális gazdaság

A gazdaság digitalizációjával párhuzamosan rohamos ütemben létesülnek új munkahelyek Németországban, de az infokommunikációs szektorban továbbra is több mint 50 ezer a betöltetlen munkahelyek száma.

Az informatikai és a távközlési ágazat tavaly 45 ezer új munkahelyet teremtett Németországban, ami a valaha elért legnagyobb növekedés – jelentette be szerdán Berlinben Achim Berg, az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a Bitkom elnöke. A szervezet bizakodó az idei kilátásokat illetően is, mintegy 42 ezer új munkahely létrejöttére számít az ágazatban.

Forrás: AFP

Az elmúlt öt évben 150 ezren találtak munkát az infokommunikációs szektorban, de mintegy 55 ezerre tehető a betöltetlen munkahelyek száma.

A politikának és a gazdaságnak együttes erővel kellene gondoskodnia róla, hogy a jövőben megfelelő számban álljon rendelkezésre informatikai végzettségű szakember

– mutatott rá Achim Berg. Véleménye szerint meg kellene könnyíteni a képzett külföldi informatikai szakemberek munkavállalását. „Egész egyszerűen túl kevés a szakember” – fogalmazott.

Elmondta: az ágazat vállalatainak a forgalma tavaly 2,2 százalékkal 161,3 milliárd euróra emelkedett, az idén pedig ennél valamivel kisebb, 1,7 százalékos növekedésre, 164 milliárd euró forgalomra lehet számítani.

Németország informatikusok digitális gazdaság munkaerőhiány
Kapcsolódó cikkek