Cégvilág

Nem vesznek el a fel nem használt uniós források

Újabb pályázati forrás segítheti az élelmiszeripari vállalkozásokat – jelentette be a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Újabb pályázati forrás segítheti az élelmiszeripari vállalkozásokat – jelentette be Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára az idei PREGA konferencia élelmiszeripari kerekasztal-beszélgetésén. Az államtitkár elmondta, hogy a tárca folyamatosan figyeli a vidékfejlesztési pályázatok alakulását, és érkeznek hozzá olyan visszajelzések, amelyek szerint a nyertesek – az időközben megváltozott piaci környezet miatt – mégsem valósítanák meg a vállalásaikat.

Ez pedig azt jelenti, hogy a fel nem használt támogatási összegekre új pályázatot is ki lehet írni.

Kis Miklós Zsolt szerint jó esély van arra, hogy 30-50 milliárd forintos keretösszegű felhívással segítsék az élelmiszeripari kis- és középvállalkozásokat. Hozzátette: kitűzött célterület ilyenformán még nincs, de a kapacitásbővítés, illetve a munkahelyteremtés reális irány lehet. Minderről az év második felére ígért részletesebb információkat.

Néhány hazai cég felzárkózott a világszínvonalhoz
Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Ez kedvező hír az ágazat számára – mondta a kerekasztal-beszélgetésen Éder Tamás, a Bonafarm csoport PR- és vállalati kapcsolatok igazgatója, egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke. De hozzáfűzte: az élelmiszeriparban a digitalizáció elterjedését igazán a kutatás-fejlesztési források szolgálják. Ezt megerősítette Véha Antal, a Szegedi Tudományegyetem tanára, hozzátéve azt is, hogy a kutatás-fejlesztés mellett az innováció szintén fontos. Az egyetem a három területet együtt kezelve igyekszik választ találni az élelmiszergyártói problémákra.

A BAK beszámolója szerint a beszélgetésen konszenzus alakult ki abban, hogy a magyar élelmiszeripar technológiai hátrányban van az európai versenytársakhoz képest, és az előrelépést – akár a digitalizált, a precíziós elven működő gépek, berendezések alkalmazását, a hozzá kapcsolódó szakemberképzéssel együtt – a felsőoktatási intézményekkel összefogva lehet elérni. A szegedi egyetem hazai és külföldi cégekkel közösen dolgozik már ezen – jegyezte meg Véha Antal. A lemaradás bizonyos réspiacokon nem annyira számottevő. Erre utalt Süth Miklós, a Fornetti Kft. stratégiai igazgatója, aki elmondta: mikor a vállalkozást felvásárolta a világ harmadik legnagyobb fagyasztottpékáru-forgalmazója, a svájci Aryzta cég, elismerően szólt a magyarországi gyártói körülményekről.

Új hűtőcsarnok Öreglakon

Hűtőcsarnokot adtak át a hat állami erdőgazdaság tulajdonában lévő Somogy megyei Öreglaki Vadfeldolgozó Kft.-nél. Az új, 125 millió forintos hitelből megvalósult 415 négyzetméteres hűtőcsarnokra azért is nagy szükség volt, mert régóta bértárolásra kényszerültek, ami megnövelte a költségeket – mondta el Buzánszkyné Láng Mónika ügyvezető. Hosszú évek óta ez az első igazi fejlesztés az üzemben, és továbbiakra is égető szükség lenne, de állami cégként nem pályázhatnak uniós támogatásra. | VG

 

uniós források Fornetti Éder Tamás Kis Miklós Zsolt élelmiszeripar Süth Miklós Bonafarm
Kapcsolódó cikkek