Cégvilág

Okoseszközök segítségével biztonságban tudhatjuk otthonunkat

Számos egyszerűen telepíthető, megfizethető biztonsági okoseszköz áll rendelkezésükre, amelyekkel kivédhetünk egy betörést.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) által nyilvánosságra hozott adatok szerint több mint 47 ezer lakásba törtek be 2015-ben, a legveszélyeztetettebb térség pedig a közép-magyarországi régió. Itt mintegy 10 ezer lakásbetörést regisztráltak, amelyből 6200 Budapesten történt – olvasható a MediaMarkt közleményében.

A betöréshez nem kell sok idő, elég 10-15 perc, hogy megtakarított készpénzünket, laptopunkat, elektronikai eszközeinket elvigyék. Lakásunk könnyen áldozatul eshet, ha nincs rajta legalább rács, riasztó, vagy valamilyen megfigyelő eszköz, a betörők számára ugyanis a kiválasztási szempontok között ezek is szerepelnek.

Egy társadalomban könnyen állandósul a bűnözéstől való félelem, amely nyomasztó, de aktivizálja is az embereket a megoldások keresésére

– véli Dr. Boros János kriminálpszichológus, egyetemi docens. Hozzátette, a kutatások azt mutatták, hogy ha az emberek a saját anyagi lehetőségeikhez képest mindent megtesznek azért, hogy lakásukat, vagyontárgyaikat megfelelő biztonsági berendezésekkel megvédjék, akkor szorongásuk csökken, biztonságérzetük nő.

Ma már nem feltétlenül van szükség nagy értékű beruházásra ahhoz, hogy valaki megnyugodjon otthona biztonsága felől.

Rendelkezésre állnak ugyanis olyan okoseszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével a lakók bárhol és bármikor élőképet láthatnak otthonukról például felhőalapú kamerán keresztül.

A biztonsági rendszer ráadásul a lakó anyagi lehetőségei szerint bármikor bővíthető, így a rendszerhez hozzáadható például nyitás- és mozgásérzékelőt, vagy riasztót is – hívja fel a figyelmet közleményében a MediaMarkt.

„Nem szükséges vagyonokat áldoznunk különböző webes szolgáltatásokra, melyeknek ráadásul magas havidíjuk is van. Az okos biztonsági rendszerek telepítése rendkívül egyszerű, magunk is elvégezhetjük, és bővíthetők – mondta el Szánthó Balázs, a MediaMarkt Árkád áruház ügyvezető igazgatója. – Ha ezeket használjuk, nyugodtabban utazhatunk el, hiszen egy mobilalkalmazáson keresztül bármikor ránézhetünk otthonunkra. Az azonnali vészjelzésnek köszönhetően egy esetleges betörés esetén pedig azonnal értesíthetjük a hatóságokat” – tette hozzá a szakértő.

okosotthon MediaMarkt betörés Magyar Biztosítók Szövetsége
Kapcsolódó cikkek