Cégvilág

Sikeres volt Theresa May pekingi útja

Nagy-Britannia jelentős üzleteket kötött Kínával, s kedvező alapokról indíthatja meg a kilépés utáni átmeneti időszakról szóló tárgyalásokat. Más partnereivel szemben viszont gyengülnek a pozíciói.

Jó hírekkel érkezett haza Kínából Theresa May kormányfő a Brexit-tárgyalások folytatása előtt. Pekingi partnerei biztosították arról, hogy készek a kétoldalú szabadkereskedelmi egyezmény megkötésére és a piacuk megnyitására a brit pénzügyi szolgáltatók előtt.

A kormányfő háromnapos kínai látogatása során 9,3 milliárd font (12,7 milliárd dollár) értékben kötöttek üzleteket,

amelyek becslések szerint 2500 munkahelyet hoznak létre Nagy-Britanniában. A Reuters jelentése szerint ebből több mint egymilliárd fonttal és 890 új munkahellyel részesül a brit pénzügyi szektor, amelyet különösen érzékenyen érinthet a Brexit. Kína az eddiginél több brit élelmiszert, főként marhahúst és tejtermékeket akar importálni – közölte Li Ko-csiang kínai kormányfő.

London ugyan az Európai Unióból való kilépésig nem köthet senkivel szabadkereskedelmi megállapodást – és ilyesmit nem léptethet életbe legalább 2021-ig –, de igyekszik előkészíteni a terepet ehhez, és Kína, a világ második legnagyobb gazdasága az egyik legfontosabb célpontja. Az alapok megvannak, a kínai befektetések May szerint segítenek a brit infrastruktúra fejlesztésében, és mintegy 50 ezer brit cég importál Kínából, 10 ezer exportál oda. Pekinget azonban aggasztja, hogy Nagy-Britanniában már jelen lévő vállalatai elveszíthetik a hozzáférést az európai piachoz.

A britek a Brexit után is számíthatnak Kínára – erősítette meg Li Ko-csiang
Forrás: AFP PHOTO / POOL / Mark Schiefelbein

A héten kezdődnek meg az egyeztetések Brüsszel és London között a kilépés utáni átmeneti időszakról. Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója ma Londonban találkozik Mayjel és David Davis illetékes miniszterrel. A két fél március végéig meg akar állapodni a nagyjából kétéves átmeneti időszakról, amely alatt London kénytelen lesz betartani az uniós szabályokat és egyezményeket, köztük a szabadkereskedelmi megállapodásokat is – de arra nincs garancia, hogy az EU-n kívüli partnerek ezt viszonoznák.

Vagyis a briteknek biztosítaniuk kell az alacsony vámtarifákat az EU minden kereskedelmi partnerének, azaz több mint negyven országnak. A Politico értesülése szerint Dél-Korea és Chile máris jelezte, hogy a viszonosságra csak újabb engedményekért cserébe hajlandó. Ez újabb ütőkártya Brüsszel számára, mert súlyos árat kérhet Londontól azért, hogy meggyőzze kereskedelmi partnereit a status quo fenntartásáról.

Az EU azonban ennél messzebb is mehet: az Európai Bizottság múlt héten nyilvánosságra hozott stratégiai dokumentuma szankciókkal fenyegette meg Nagy-Britanniát arra az esetre, ha a Brexit után egyoldalú adócsökkentésekkel vagy a szabályozások lazításával próbálja aláásni az unió gazdaságát. A The Times beszámolója szerint a javaslatok között szerepel bírság kiszabása állami szubvenciót kapó vállalatok ellen, illetve Nagy-Britannia felvétele az adózási ügyekben nem együttműködő országok feketelistájára.

Theresa May Brexit Li Ko-csiang Kína Nagy-Britannia kereskedelem
Kapcsolódó cikkek