Cégvilág

A kávékereskedők vesztésre állnak a Los Angeles-i bíróságon

A kávékiskereskedők kötelesek a rákveszélyre figyelmeztetni az árusított kávén Kaliforniában egy Los Angeles-i bíró döntése értelmében – írja a Telegraph.

Kaliforniában a beperelt 90 kávékiskereskedő – köztük olyan óriás cégek, mint a Starbucks, a McDonalds, vagy a Dunkin' Donuts - a bíróság szerint nem bizonyították, hogy termékeik nem jelentenek jelentős egészségi kockázatot, ezért az árusított kávén figyelmeztetniük kell a rákveszélyre – írja a brit Telegraph.

Egy kaliforniai kávézó
Forrás: AFP / Frederic J. Brown

A vállalatoknak kevesebb mint két hetük van, hogy megtámadják a döntést, és ha nem járnak sikerrel, hatalmas pénzbüntetést kaphatnak.

A döntés egy akrilamid nevű vegyi anyag miatt született, amely a kávépörkölés mellékterméke és nagy mennyiségben van jelen a főzött kávéban.

Kaliforniában a vállalatok kötelesek a fogyasztókat figyelmeztetni, ha termékeik rákot okozó vegyi anyagokat tartalmaznak. Egy non-profit csoport szerint ilyen az akrilamid is, és ezért pert indított 90 kávékiskereskedő, köztük az említett óriáscégek ellen, mivel szerinte a kereskedők ezen kötelezettségüknek nem tettek eleget.

Elihu Berle, a Los Angeles-i Felsőfokú Bíróság bírója döntését azzal indokolta, hogy

az alperes vállalatok nem bizonyították, hogy a pörkölés során keletkező rákkeltő anyag nem okoz jelentős egészségi kockázatot.

A pert 2010-ben indította a non-profit szervezet és személyenként 2500 dollár pénzbírság kirovását követeli minden értékesítés után 2002 óta a kaliforniai üzletekben.

Mivel Kaliforniának közel 40 millió lakosa van, az eljárás későbbi szakaszában meghatározott bírságok óriásiak lehetnek.

A Starbucks, a Dunkin 'Donuts, a McDonald's és más kávékereskedők nem kommentálták a döntést a Reuters szerint.

Az amerikai Nemzeti Kávészövetség (National Coffee Association) azonban nyilatkozott:

„A kávén feltüntetett figyelmeztetés félrevezető lenne, mivel az amerikai kormány saját étrendi irányelvei szerint a kávé az egészséges életmód része lehet ”

- jelentették ki.

 

Kalifornia kávé akrilamid kávézó
Kapcsolódó cikkek