Cégvilág

Az egészségipar stratégiai ágazattá vált a 21. században

A lakosság egészségi állapotának javulása komolyan hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez – hangsúlyozta Hornung Ágnes államtitkár pénteken a Magyar Tudományos Akadémián, majd hozzátette, a kormány az Irinyi-tervben stratégiai ágazatnak minősítette az egészséggazdaságot.

Az egészségipar fejlesztése meghatározó jelentőségű a versenyképesség és a nemzetgazdaság teljesítménye szempontjából, a lakosság egészségi állapotának javulása 30-40 százalékkal is hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára pénteken Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián (MTA).

Hornung Ágnes a 100 éves magyar kórház- és orvostechnikai ipar című konferencia résztvevőit köszöntő felszólalásában kiemelte, hogy a kormány 2016-ban fogadta el a hazai ipar fejlesztéséről szóló Irinyi-tervet, ebben hét stratégiai ágazatot jelölt ki, és ezek egyike az egészséggazdaság.

Hornung Ágnes államtitkár
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Magyarország tradicionális hagyományai és az eddig elvégzett fejlesztések is azt mutatják, hogy hazánkban érdemes kiemelten foglalkozni a területtel.

Az államtitkár azt is hozzátette, a magyar kórház- és orvostechnikai ipar az egyik kiemelkedően sikeres ágazat, amely az idén ünnepli centenáriumát. Van lehetőség a fejlődésre ezen a területen, amit az is mutat – hívta fel a figyelmet Hornung Ágnes -, hogy a globális orvostechnikai ipar a leggyorsabban növekvő ágazatok egyike, a legtöbb fejlett országban ma a több mint 10 százalékát adja.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított egy új kormányrendelet egyes, az Emberi erőforrások fejlesztési operatív program keretében megvalósuló beruházásokat. A rendelet február 27-én lépett életbe, és 154 projektet tartalmaz. Két fő terület köré csoportosulnak az említett beruházások: oktatási és egészségügyi fejlesztések.

 

egészségipar Hornung Ágnes Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) irinyi-terv
Kapcsolódó cikkek