Cégvilág

A csok kibővítése is felfelé hajtja az ingatlanárakat

Március 15-től könnyebben juthatnak hozzá a családok a csokhoz, a gyermekek után igényelhető otthonteremtési támogatáshoz – közölte az OTP Ingatlanpont.

Mostantól a használtpiaci vásárlásokhoz is kaphatnak a kérelmezők csokot egy új rendeletnek köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy hosszútávon tízezrek léphetnek be a lakáspiacra, hiszen eddig azok, akiknek már volt lakásuk, de költözésben gondolkodtak, csak új ingatlan vételéhez, építéséhez igényelhettek csokot. A rendelet hatására megjelenő új kereslet még inkább felfelé nyomhatja az árakat az egyébként is meredeken emelkedő ingatlanpiacon – közölte az OTP Ingatlanpont.

Forrás: Shutterstock

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint, az új rendeletnek köszönhetően hosszabb távon több tízezer új vásárló léphet be a lakáspiacra.

Tavaly a tranzakciószám rég nem látott magasságba emelkedve elérhette a 160 ezret és látva a tendenciát, a jövőben is emelkedésre számítunk. Az új vásárlóréteg piacra lépésével a használt lakások árai is minden bizonnyal tovább nőnek, főként az évek óta igen népszerű panellakásokra lehet még nagyobb a kereslet, annak ellenére, hogy csak az elmúlt egy évben is 13 százalékot nőtt az országos átlagáruk

– teszi hozzá.

A 2015-ös bevezetése óta már 68 ezer család igényelt támogatást 189 milliárd forint értékben, amelynek jelentős részét új építésű lakás vásárlására vagy új családi ház építésére költötték. Az elmúlt évek folyamatos, 10 százalék feletti ingatlanár növekedése – több más tényező mellett – ennek is köszönhető.

Az igénylők körét és a felhasználás céljait is fokozatosan bővítették, évente új, egyszerűsítő, könnyítő rendelkezéseket léptettek életbe.

lakáspiac csok OTP Ingatlanpont használt lakás
Kapcsolódó cikkek