Cégvilág

Egységesíteni kellene a precíziós eszközöket

A szóban forgó technológiák akkor tudnak majd jól működni a magyar mezőgazdaságban, ha a fejlesztéseket rendszerbe lehet integrálni.

A különböző gyártók precíziós eszközei, illetve az általuk gyűjtött adatok között nincs kompatibilitás, jelenleg ennek hiánya gátolja a legújabb technológiák terjedését – állítják a KITE Zrt. szakértői.

AZ OTP agrárhonlapja által közölt beszámoló szerint hiába elterjedt fogalom a magyar mezőgazdaságban a precíziós gazdálkodás, a gyakorlatban csak elszigetelten jelennek meg e megoldások

– jelentette ki a PREGA 2018 konferencián Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója.

A gépgyártók a saját márkájukra fejlesztik a precíziós eszközöket, ezek azonban nem kompatibilisek egymással. Márpedig a magyar agrárgazdálkodóknál az a jellemző, hogy nem egyféle márkájú a gépparkjuk, így az említett elszigeteltség a precíziós megoldások terjedésében nagy probléma. A szóban forgó technológiák akkor tudnak majd jól működni a magyar mezőgazdaságban, ha a fejlesztéseket rendszerbe lehet integrálni, mert kompatibilisek lesznek egymással.

Fontos, hogy az új technológiákat nagy felületen, fenntartható és környezetkímélő módon üzemeltethessék a termelők
Fotó: Földi D. Attila

Általánosságban elmondható, hogy az igazán hasznos precíziós megoldások nagy felületre terjeszthetők ki, folyamatosan és könnyen fejleszthetők, az adott ágazattól független valamennyi üzemegységben alkalmazhatók, a gépkezelő számára könnyen működtethetők, illetve a fenntarthatóság és a környezetkímélés jegyében lehet őket használni – foglalta össze Szabó Levente.

Mivel Magyarországon gyakorlatilag nincs olyan üzem, amely egy márka mellett tette volna le a voksát, a gyártóknak teljes kompatibilitást kell létrehozniuk a különböző eszközeikben

– hangsúlyozta Hadászi László, a KITE Zrt. fejlesztési és szaktanácsadási igazgatója. A gépek által begyűjtött – a precíziós technológiák szempontjából rendkívül értékes – adatok sem kompatibilisek egymással, ezért IT-fronton is adott a feladat az egységesítésre. A KITE fejlesztési igazgatója azt is megemlítette, hogy a gazdálkodók a gépekből származó értékes adatoknak csupán a 20 százalékát használják ki. Pedig a modern technológiák alkalmazásával jelentősen javítható a költséghatékonyság. Erre Hadászi László példaként azt említette, hogy míg Magyarországon egy átlagos kukoricatermesztő tíz-tizenkétszer is kimegy a gépével a táblába, addig a tengerentúlon a precíziós eszközök alkalmazásával elég csak hét-nyolc alkalommal.

Hadászi László precíziós gazdálkodás KITE Szabó Levente
Kapcsolódó cikkek