Cégvilág

A GE a paksi projektben is számít magyar beszállítóira

A helyi kis-, és középvállalkozások fejlesztését kulcsfontosságúnak nevezték az előadók a General Electric beszállítói fórumának első rendezvényén. Az amerikai vállalat azt is bejelentette, hogy évi 900 millió dolláros magyarországi beszerzésének a bővítését tervezi.

Magyar Levente, a KKM államtitkára a rendezvényen kiemelte, hogy még nagyobb hangsúlyt fektetnek a hasonló kezdeményezésekre, mivel a GE-hez hasonló vállalatok „országnyi” fölött rendelkeznek.

Peter Stracar, a GE Europe elnök-vezérigazgatója elmondta, a GE több mint 30 ezer beszállítótól vásárol közvetlenül világszerte, beszerzéseinek értéke eléri az évi 70 milliárd dollárt, ebből az európai beszerzések 9 milliárd dollárt tesznek ki. A mintegy 1,7 milliárd dolláros kelet-közép-európai beszerzéseken belül 1300 minősített magyar beszállítótól 900 millió dollár értékben vásárolnak évente, amit növelni terveznek - mondta.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelõs államtitkára
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Magyar Levente hangsúlyozta, hogy Magyarország a GE egyik európai termelési központja, ez is mutatja a régió felértékelődését. Az államtitkár hozzátette, hogy a GE-nek és a hasonló nagyvállalatoknak nélkülözhetetlen szerepe van abban is, hogy a V4 térség gyorsabban zárkózik fel Nyugat-Európához.

Peter Stracar közölte, hogy a régión belül Lengyelországban és Magyarországon a legerősebb a beszállítói hálózatuk. Elmondta, az előrelépési lehetőségekről tanácskoznak a fórumon, mivel a cégek és az országok gazdasági növekedéséhez erősebb kkv-szektorra van szükség.

Ascsillán Endre, a GE Magyarország alelnöke szerint óriási lehetőség nyílik a magyar és a kelet-közép-európai beszállítók előtt, mivel a cég itt szeretne több pénzt költeni. A GE beszerzési vezetői pedig azért ülnek itt, hogy bemutassák a megrendelendő termékeket – tette hozzá.

A GE növelni akarja magyarországi beszerzéseit
Forrás: AFP

A nemzetközi projektek közül kiemelte a paksi projektet, amelyhez a GE szállítja a Roszatomnak a gőzturbinákat, a turbógenerátorokat és a segédüzemi berendezéseket. A projekt megvalósításában a GE a lehető legnagyobb mértékben számít az 1300 minősített magyar beszállítójára – mondta és jelezte, nem a paksi az egyetlen nukleáris projekt, több is megelőzi időben a paksi kivitelezést, így vannak más lehetőségek is a beszállítói részvételre.

Becskeházi Attila a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár arról beszélt,

hogy a GE egyik nyertese lett a paksi projektnek, és a tervek szerint a magyar beszállítók aránya megközelíti a 40 százalékot. Az orosz partner ígérete szerint minden évben közlik a következő évi nagy tendereket

- mondta.

A rendezvényen a kkv-k vezetői közvetlenül a GE beszerzőitől tájékozódhattak arról, hogy milyen adminisztratív, minőségi, informatikai és szállítási szempontoknak kell megfelelniük ahhoz, hogy egy globális nagyvállalat beszállítói lehessenek. Tájékoztatást kaptak arról is, hogy milyen nemzetközi és helyi projektekhez kapcsolódhatnak.

GE paksi projekt Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyar Levente Peter Stracar General Electric kkv KKM
Kapcsolódó cikkek