Cégvilág

Indul a Mol műgumigyára

Felavatták Tiszaújvárosban a JSR Mol Synthetic Rubber Zrt. szintetikus gumigyárát, amely az alapanyaggyárával együtt mintegy 130 milliárd forintba került.

Elkészült a Mol csoport és japán partnere, a JSR Corporation szintetikus gumigyára (S-SBR) Tiszaújvárosban. A Mol Petrolkémia telephelyén épült létesítmény termelésének fő alapanyaga a helyben készülő butadién, végterméke pedig a világ egyik legkeresettebb vegyipari terméke lesz. Az évi 60 ezer tonna műgumi előállításában 160 új dolgozó vesz majd részt.

A magyar és a japán társaság 2013-ban állapodott meg a projektről, amelyre JSR Mol Synthetic Rubber Zrt. néven vegyesvállalatot hoztak létre. A közös társaság y 2015 végén kezdett hozzá a kivitelezéshez.

Japán csúcstechnológia érkezett Tiszaújvárosba, ilyen üzemből összesen kettő van a világon, a másik Thaiföldön

– mondta az üzemavatón Hernádi Zsolt, a Mol csoport elnök-vezérigazgatója. A régióban rendkívül nagy az igény a műgumira, viszont nincs más üzem a térségben, amely e keresletet ki tudná elégíteni. A tiszaújvárosi tesztüzem a nyáron indul, a termelés pedig az ősszel. Az alapanyag évi 50 millió gumiabroncs gyártására elég.

Orbán Viktor miniszterelnök, Szató Kuni, Japán új budapesti nagykövete, Kavaszaki Koicsi, a japán JSR Corporation ügyvezető igazgatója, Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója és Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere (j-b) a Mol Nyrt. tiszaújvárosi szintetikusgumi-gyárának avatásán
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Hernádi Zsolt emlékeztetett a gyár 2015-ös alapkőletételére, illetve arra, hogy 2013-ban indult az alapanyagot előállító butadián üzem építése. A beruházás a kormány adókedvezménnyel is támogatta, így a butadiéngyár és a műgumigyár együtt mintegy 130 milliárd forintból épülhetett fel.

A Mol 2-3 évente újabb egységet ad át Tiszaújvárosban, de sikeresen bővül Magyarország egészében is. A Mol sikere az ország sikere is

– emelte ki. A fejlesztés folytatódik: a csoport a 2030-ig szóló stratégiája részeként 2021-re mintegy 300 milliárd forintból felépíti a poliol üzemét is. Az időszakban összesen 4,5 milliárd dollárt fordít vegyipari és petrolkémiai beruházásokra Közép- és Kelet-Európában, a pénz nagy részét Tiszaújvárosban költi el. Petrolkémiai alapanyag termelését már középtávon évi hárommillió tonnára szeretné növelni, és megjelenne új, innovatív vegyipari termékek piacán.

A Tiszaújvárosban készülő műgumi a kedvező tulajdonságainak köszönhetően hatékonyabb üzemanyag-felhasználást tesz lehetővé a járművek számára

– hangsúlyozta Koichi Kawasaki, a JSR ügyvezető igazgatója. Mint mondta, cége más, például kulturális téren is tovább kívánja erősíteni magyarországi kapcsolatait.

A rendezvényen Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete az új gyárat pontosan annak a létesítménynek nevezte, amely hatékony választ ad a környezeti problémákra, a magyar és a japán társaság együttműködésének köszönhetően. A projekt magasabb szintre emelheti a magyarországi gazdaság technológiáját és erősíti magyar-japán partnerséget. A két ország diplomáciai kapcsolatok 2019-ben lesznek 150 évesek.

„Elsősorban azért jó dolog ipartörténetet írni, mert munkahelyeket lehet vele teremteni, szakmát adunk a fiatalok kezébe, amiben a Mol élen jár. A társaság az állammal a Debreceni Egyetemen és Tiszaújvárosban is képez majd új szakembereket” – jelentette ki a gyár avatásán Orbán Viktor miniszterelnök. A rendszerváltás után – mondta – elsőként éppen a japán cégek jelentek meg Magyarországon a beruházásaikkal, ma pedig 25 ezer főt foglalkoztatnak.

Orbán Viktor
Fotó: Móricz-Sabján Simon

„A Molt szeretjük mi magyarok, főleg azért, mert a mienk, mert magyarokat foglalkoztat” – hangsúlyozta a társaságot is méltató beszédében a miniszterelnök, aki a Molt az első számú nemzeti vállalatnak nevezte. „Ilyennek szeretnénk látni az összes nagy hazai vállalatot” – tette hozzá. A Mol Magyarországon 8 ezer embernek ad munkát, de térségi összevetésben is jelentős. Orbán Viktor szerint ez azért is fontos, mert

idővel Közép-Európa lesz a földrész gazdasági fejlődésének motorja.

A Mol nélkül energiabiztonság sincs Magyarországon, a társaság külföldi befektetőket is vonz, továbbá van jövőképe a hagyományos profilján túl is. A most átadott új, vegyipari beruházását az állam 12 milliárd forintos fejlesztési adókedvezménnyel segíti, amit a társaság a beruházás üzembe állítása utáni 12 évben vehet igénybe. „Nem érdektelen a társaság érdemei között az sem, hogy több mint 20 milliárd adót fizetett” – jelentette ki a miniszterelnök.

Akkor elfogadható az országban az életszínvonal, ha a gazdasága minden évben 4 százalékkal nő. Ez megvalósult tavalyelőtt és tavaly is. A növekedés folytatásában a miniszterelnök a Mol beruházásaira is számít, ahogyan a kormány támogatására is alapozhatnak a hazai vállalatok

– zárta beszédét Orbán Viktor.

gumigyár Orbán Viktor Mol-csoport Hernádi Zsolt Mol átadó
Kapcsolódó cikkek