Cégvilág

Lezárult a Mátrai Erőmű adásvétele

Az Opus Global Nyrt. valamint az Energetický a Průmyslový Holding (EPH) közös érdekeltségében működik a Mátrai Erőmű, miután a magyar-cseh partnerek által 50-50 százalékban tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. megszerezte a tranzakció zárásához szükséges engedélyeket, illetve kifizette a vételárat.

A Mátra Energy Holding Zrt. tulajdonába került a visontai Mátrai Erőmű Zrt. 72,6647 százalékos tulajdoni részesedést biztosító részvénypakettje – tette közzé az Opus Global Nyrt. csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a honlapján. Az Opus Global érdekeltségében lévő alapkezelő Status Energy Magántőkealapja, valamint a cseh Energetický a Průmyslový Holding által közösen tulajdonolt Mátra Energy Holding Zrt. ugyanis sikeresen teljesítette a részvénypakett megszerzéséhez szükséges valamennyi feltételt. A tranzakció lezárásához a vételár kifizetésén felül szükség volt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), valamint a nemzetközi versenyjogi szempontból hatáskörrel rendelkező szervezet, az Európai Bizottság hozzájárulására is.

A Mátrai Hőerőmű
Forrás: MTI | Fotó: H. Szabó Sándor

Az RWE Power és EnBW-csoport részvénycsomagjának megvásárlásával a Mátra Energy Holding Zrt. többségi tulajdonába került a Mátrai Erőmű Zrt. visontai telephelyén hét blokkal működő villamos-erőmű, a hozzá tartozó ipari park, az ország legnagyobb, 16 megawatt összteljesítményű, több mint 72 ezer panelből álló naperőműve, továbbá két, külszíni fejtésű lignitbánya Visontán és Bükkábrányban.

Az ügylet az erőműben lévő állami tulajdont nem érintette; a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) a Mátrai Erőmű Zrt.-ben meglévő 26,15 százalékos részesedését megtartotta. A tranzakció lezárásával – 22 évvel a társaság privatizációját követően – újra többségbe került a magyar tulajdon a nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatban.

A Mátrai Erőmű a héten pénteken tartja rendkívüli közgyűlését, ahol a tagok az igazgatóság és a felügyelőbizottság összetételéről döntenek.

(Az Opus Global leányvállalatán keresztül a Világgazdaság tulajdonosa.)

tulajdon Mátrai Erőmű Opus
Kapcsolódó cikkek