Cégvilág

Néhány nap múlva indul a betárolás

Április 1-jén, illetve 15-én indul a hazai föld alatti gáztárolók betárolási időszaka, miközben a kitárolás lassan lezárul, illetve van, ahol már befejeződött.

A Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) hajdúszoboszlói és pusztaedericsi létesítményében a gáz kivétele március 15-én zárult, és április 1-jétől már kezdődhet a kivett szénhidrogén visszapótlása, vagyis a felkészülés a 2018–2019-es télre.

A betárolás szeptember 15-ig tart, hogy október 1-jétől már újból kinyerhető legyen a gáz.

A tárolótársaságok nem a saját gázukat, hanem a megbízóikét tárolják a földalatti létesítményekben
Forrás: Móricz-Sabján Simon

Az MFGT két másik tárolója, a zsanai és a kardoskúti esetében e dátumok 15 nappal későbbiek. Eszerint a kitárolás ebben a hónapban még tarthat, betárolásra pedig április 15. és október 1. között van mód.

A földgáztárolókban a juttatás és a kivétel (illetve a kivétel és a bepumpálás) közötti két hét a karbantartás ideje. Fontos azonban tudni, hogy ezek csak a hivatalos, ám nem annyira kőbe vésett dátumok, és el is lehet tőlük térni.

Arról ugyanis, hogy egy adott tárolót annak üzemeltetője éppen mire használ, vagy használja-e egyáltalán, a vevői igények döntenek – mindezt az FGSZ Földgázszállító Zrt. írja a honlapján, ahogyan azt is, hogy a vevők kiszolgálása az egyesített tárolóból optimalizáltan történik.

A teljes cikket a szerdai Világgazdaságban olvashatja.

betárolás Magyar Földgáztároló Zrt. gáztároló
Kapcsolódó cikkek