Cégvilág

Milliárdos kártérítést fizethet a Google az Oracle-nek

Elvesztette a Google az Oracle-lel szembeni, a szellemi tulajdon megsértéséről szóló pert. A döntésnek mélyreható következményei lehetnek a szoftverágazatban.

Nemcsak az Oracle és a Google közti jogvitát támasztotta fel tegnap az amerikai fellebbviteli bíróság, de a mobilos alkalmazások programozói számára is kedvezőtlen döntést hozott. A taláros testület ugyanis kimondta:

a Google tulajdonosa, az Alphabet megsértette az Oracle szellemi tulajdonhoz fűződő jogait, amikor jogdíj fizetése nélkül építette Android rendszerét a Java programozási platformjára.

A fizetendő jogdíj egy későbbi eljárás tárgya lesz, az Oracle vélhetően nem változtat a korábbi, 8,8 milliárd dolláros követelésén. A Google még a kedvezőtlen döntés előtt közölte: pervesztés esetén az amerikai legfelső bírósághoz fordul jogorvoslatért.

Az Oracle először 2010-ben lépett fel jogdíjigénnyel az Alphabet ellen a Java miatt
Fotó: Shutterstock

Az Alphabet szóvivője, Patrick Lenihan pesszimistán reagált a döntésre. Úgy fogalmazott:

a Java elvileg szabadon használható programozási interfész, ha viszont ezentúl nem használható jogdíjmentesen, az rendkívüli módon megnöveli az online applikációk és szolgáltatások fogyasztói árát. Dorian Delay, az Oracle ügyvédje szerint viszont a bírósági döntés megvédi a fogyasztókat és a programnyelvek megalkotóit a visszaélésektől.

A Reuters megkérdezte Annemarie Bridyt, az Idaho Jogi Egyetem professzorát, aki úgy vélte: a döntés a szoftveres innováció ellen hat, mivel a programnyelvek fejlesztői ezentúl jogdíjigénnyel léphetnek fel a platformok használatáért. Emlékeztetett: eddig is programozók és applikációk hosszú sora használta a Javát.

Matthew Sarboraria, az Oracle alelnöke viszont „felfújtnak” nevezte a pesszimista álláspontot: szerinte a jelenlegi jogi keretek bőven alkalmasak arra, hogy a szoftverpiaci innováció haladjon.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja.

Java oracle Alphabet Google
Kapcsolódó cikkek