Cégvilág

Nincs jó szériában az amerikai gyáripar

Öt egymást követő hónap emelkedése után januárban csökkentek, ráadásul a vártnál kissé nagyobb mértékben az amerikai gyáripari megrendelések.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a rendelésállomány januárban havi szinten 1,4 százalékkal, – 6,9 milliárd dollárral 491,7 milliárd dollárra – csökkent. A decemberi 1,8 százalékos emelkedés után elemzők 1,3 százalékos visszaesésre számítottak.

A közlekedési eszközöket nem számítva 0,4 százalékkal nőttek az új megrendelések januárban az előző havi 0,9 százalék után.

A tőkejavak megrendelései – a hadiipari megrendelések és a polgári utasszállító repülőgépgyártók erősen változékony megrendeléseinek leszámításával – a decemberi 0,2 százalékos csökkenés után 0,3 százalékkal estek vissza januárban. Az adatot a gazdasági elemzők, tapasztalati alapon, a feldolgozóipar beruházási szándékaival szorosan együttmozgó mutatóként kezelik.

Az amerikai autóipar rengeteget profitál a mexikói gyártással

A tartós javakra leadott új megrendelések állománya 3,6 százalékkal csökkent, a nem tartós javaké viszont 0,8 százalékkal emelkedett.

A tartós javakon belül a legnagyobb tételt jelentő közlekedési eszközök esetében 10 százalékkal, 77,86 milliárd dollárra mérséklődött az új rendelések értéke, szemben a decemberi 6,6 százalékos emelkedéssel.

Januárban a teljesített rendelések értéke 0,6 százalékkal, a raktárkészleteké pedig 0,3 százalékkal emelkedett, míg a teljesítésre váró rendelések állománya 0,3 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipar állítja elő az amerikai hazai össztermék mintegy 12 százalékát.

gyáripar megrendelések Amerika
Kapcsolódó cikkek