Cégvilág

Oláh Zsanett: innovatív nemzet vagyunk

Magyarország fenntartható, dinamikus növekedéséhez elengedhetetlen az elektronikus gazdaság, valamint a hazai IT, IKT és digitális export fejlesztése – hangsúlyozta Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezérigazgatója.

Ma már valamennyi iparágban megfigyelhető, hogy egy-egy cég versenyképessége erősen függ az innovatív technológiák, informatikai megoldások alkalmazásától. Például a mezőgazdaság területén jelentősen növelhető a termelési hatékonyság fejlett agrárinformatikai megoldásokkal. Ez a tendencia hazánkban is érezhető Oláh Zsanett szerint, hiszen az IKT-szektor Magyarország gazdaságának az egyik legnagyobb hozzáadott értéket előállító ágazata.

Tekintettel a hazai IT- és IKT-ágazat nemzetgazdaságban betöltött szerepére, kiemelt hangsúlyt helyezünk a szektor versenyképes termék- és szolgáltatási portfólióval rendelkező képviselőinek pozicionálására a nemzetközi piacokon

– fogalmazott a vezérigazgató. Hazánk exportmutatói is kiválóan reprezentálják, hogy jelentős kereslet mutatkozik az innovatív magyar megoldásokra és fejlesztésekre. Célunk, hogy feltérképezzük azokat a releváns külpiacokat, ahol partnereink nagy számban tudnak exportsikereket elérni – tette hozzá.

A digitalizációnak köszönhetően mára eltűntek a tér- és időbeli korlátok. Oláh Zsanett kiemelte, hogy a Kereskedőház is lépést tart a változásokkal, folyamatosan gyűjti a visszajelzéseket, tapasztalatokat, és ezeket be is építi az MNKH működésébe, szolgáltatási portfó­liójába. Ennek jegyében született meg például az online képzési rendszerük, az MNKH Exportakadémia lépésről lépésre.

Az öt képzési modult tartalmazó felületen a regisztrált vállalkozók megismerhetik többek között a hatékony piackutatás, a termékpozicionálás, az ügyfélmenedzsment és a marketingstratégia kialakításának lehetőségeit. A felhasználók ezen túlmenően hasznos információkhoz juthatnak a hazai exportösztönzéssel foglalkozó intézményrendszerről, a nemzetközi adásvételi szerződésekről, illetve a különböző igénybe vehető banki szolgáltatásokról. A vezérigazgató szerint a tananyagban mindenki – legyen kezdő vagy haladó exportőr – megtalálja a számára szükséges, gyakorlati ismereteket. A képzés térítésmentes, a jelentkezés pedig folyamatos. Hozzátette, hogy az idén közel húsz, különböző tematikával rendelkező eseményt terveznek az IKT-szektor képviselői számára.

A Digitális Exportfejlesztési Stratégiához (DES) kapcsolódóan az MNKH tavaly megszervezte az infokommunikációs fókuszú, komplex exportfejlesztési tréningsorozatát, az IKT Exportakadémiát. A két alkalommal megrendezett, hiánypótló képzést összesen 38 cég 48 képviselője végezte el, akik átfogó tájékoztatást kaptak többek között az ágazatot érintő aktualitásokról, a sikeres marketing- és üzleti stratégia kialakításáról, illetve az exportfolyamatok során felmerülő kihívásokról és azok megoldásairól.

innováció Oláh Zsanett kereskedőház külkereskedelem MNKH
Kapcsolódó cikkek