Cégvilág

Számszerűsítenék az agrárpolitikai célokat

A közös agrárpolitika keretében folyósított támogatásokat a jövőben előremutató és alapvető teljesítménycélokhoz, valamint a jogszerűségi és szabályszerűségi előírások teljes betartásához kellene kötni – közölte az Európai Számvevőszék.

Némely európai agrárpolitikai intézkedés célja nem egyértelmű, ezért a célkitűzéseket lehetőség szerint számszerűsíteni kell az eredményekre és hatásokra vonatkozóan – közölte a luxembourgi központú uniós számvevőszék a közös uniós agrárpolitika (KAP) jövőjéről Brüsszelben folytatott miniszteri szintű agrártanácskozás alkalmából. Erre szerintük azért lenne szükség, mert a rendelkezésre álló statisztikák egy része nem felel meg a korábbi jelentésekben meghatározott kritériumoknak, így valószínűleg hasonló területek fognak támogatásban részesülni, mint korábban.

A szakemberek azt is kiemelték, hogy jelenleg nincsen olyan uniós statisztikai rendszer, amely képes lenne információt nyújtani a mezőgazdasági termelők életszínvonaláról.

Forrás: AFP

Az ilyen adatok tájékoztatást nyújthatnának a mezőgazdasági termelők tisztességes életszínvonalának biztosítására irányuló és más KAP-célokkal kapcsolatos szakpolitikai döntéshozatal során – tették hozzá.

Az Európai Számvevőszék azt is közölte, hogy az Európai Bizottság koncepciójának egyik fő eleme, az úgynevezett „új teljesítési modell”, amely nagyobb felelősséget ruház a tagállamokra.

Véleményük szerint az új modell sikere a megbízható tudományos és statisztikai bizonyítékokon alapuló intézkedéseken múlik, amelyeknek egyértelműen a kívánt eredmények megvalósítását kell elősegíteniük.

https://www.vg.hu/vallalatok/vizvalaszto-lehet-kovetkezo-par-ev-az-agrariumnak-830233/

 

KAP Európai Számvevőszék EU mezőgazdasági termelők agrárpolitika
Kapcsolódó cikkek