Cégvilág

Támogatást kérhetnek a termelők

A termelők április 1-től egészen április 30-ig nyújthatnak be új borszőlő ültetvény telepítése iránti kérelmet a területileg illetékes hegybíróhoz. Az idei év újdonsága, hogy támogatást is igényelhetnek az új szőlőültetvényt telepíteni akaró gazdák – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa.

Az által 2016-ban bevezetett új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozás harmadik éve teszi lehetővé a hazai szőlőterületek nagyságának növelését – áll a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának közleményében. Ennek megfelelően a növekedés éves mértéke legfeljebb az előző borpiaci évben megállapított összes hazai szőlőterület 1 százaléka lehet, ami az idén 652 hektár.

A bírálat során előnybe kerülhetnek azok a gazdák, akik a piaci viszonyokra és minőségfejlesztési szempontokra tekintettel az adott borvidéken ajánlott szőlőfajtákat telepítik, akik a borvidéki átlagon felüli adottsággal bíró földterületen végzik el a telepítést, illetve a kis- és közepes vállalkozások is.

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Újdonság, hogy az új telepítési engedéllyel rendelkezők a Vidékfejlesztési Program keretében támogatásban részesülhetnek. A rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 4 milliárd forint. A támogatási kérelmek benyújtására február 15-től 2020. augusztus 31-ig van lehetőség, és a borvidékek településein gazdálkodókat érinti, amennyiben a telepíteni kívánt ültetvényméretük eléri a 0,25 hektárt.

Egy hazai és két uniós forrásból akár 800-900 millió forintra is pályázhatnak a borászatok 40–70 százalékos támogatási intenzitás mellett.

 

Borszőlőültetvény hegybíró vidékfejlesztés Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
Kapcsolódó cikkek