Cégvilág

Tíz év alatt háromszorosára nőtt a meddő párok száma

Az uniós országok között Magyarországon és Görögországban végezték a legtöbb lombikprogramot a 40 évesnél idősebbeknél.

Az elmúlt 10 évben Magyarországon háromszorosára nőtt a meddőségi problémák miatt orvoshoz forduló 40 év feletti nők aránya, közölték egy háttérbeszélgetésen a Róbert Károly Magánkórház meddőségi szakemberei.

Magyarországon mintegy 300 ezer pár küzd meddőségi problémákkal.

A meddőségi beavatkozás segítségével évente 4 ezer gyermek jön a világra, ez a teljes születésszám 4-5 százaléka, ugyanakkor a meddő párok 25 százaléka minden segítség ellenére gyermektelen marad.

Amíg a férfiaknál a kevés, illetőleg a gyenge minőségű spermium okoz gondot, addig a nőknél gyakran a korai petefészek-kimerülés és a romló minőségű petesejtek

– hangsúlyozta Skriba Eszter, a Róbert Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa, meddőségi specialista.

A meddőségi beavatkozás segítségével évente 4 ezer gyermek jön a világra, ez a teljes születésszám 4-5 százaléka
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Kiemelte, a férfiak hímivarsejtjei folyamatosan termelődnek akár egész életükben, a petesejtek száma azonban az évekkel fokozatosan csökken. Egy nőnek 30 éves koráig tízből 7-8 egészséges petesejtje van, ami nagyban megkönnyíti a fogantatást. 35 évesen a petesejtjeinek genetikailag már csak a fele egészséges, 40 évesen pedig tízből csupán három, 45 év felett pedig már csak elvétve találni egy-egy ép petesejtet – tette hozzá a szakorvos.

Egy összefoglaló elemzés szerint a férfiak spermaszáma az 1970-es évektől kezdve, négy évtized alatt átlagosan mintegy 60 százalékkal csökkent a fejlett országokban.

Semmi okunk azt feltételezni, hogy ez a trend a jövőben megfordulna, főleg hogy még az okokat is csak találgatjuk. Minden bizonnyal szerepet játszik benne a kevés mozgás, a stressz, az egészségtelen táplálkozás, az elhízás, a dohányzás, a környezetszennyező anyagok, kemikáliák és az ülőmunkák elterjedése is.

„20 évvel ezelőtt még csak a hímivarsejtek számát, mennyiségét, morfológiáját, életképességét tudtuk rutinszerűen vizsgálni – mondta el Varga Erika, a Róbert Károly Magánkórház vezető biológusa. Ma már azonban a technikai eszközök fejlesztésének köszönhetően a tartalmát is, így ki tudjuk válogatni a legjobbakat, a DNS-állomány épségének ismeretében tudjuk valószínűsíteni a gyermekvállalás esélyét.”

A sikertelen teherbe esés miatt a meddőségi centrumhoz forduló hölgyek fele már 40 év felett van, egy évtizeddel ezelőtt pedig csak 15 százalékuk volt ebben a korban.

Ötödével nőtt a mesterséges megtermékenyítések száma

Skriba Eszter szerint érdemes tudatosítani, hogy gyermekvállalás szempontjából biológiai szempontból nőknél 22–26 év között van az ideális kor. A legfrissebb, 2014-es hazai statisztikák szerint az elmúlt években átlagosan 20 százalékkal nőtt a mesterséges megtermékenyítések száma. A 43 éves kor feletti sikeres beavatkozások aránya három százalék körül alakul.

A gyermekre vágyó nők egyre magasabb átlagéletkora az oka annak is, hogy 2013-ban az európai országok között Magyarországon és Görögországban végezték a legtöbb lombikprogramot a 40 évesnél idősebb páciensek között.

gyerekvállalás lombik meddőség Róbert Károly Magánklinika
Kapcsolódó cikkek