Cégvilág

Videoton-vezetők a Masterplastban

A Master­plast ipari divízióját erősítheti a Videoton társ-vezérigazgatóinak nagytulajdonosi színre lépése. Az alapítók tulajdoni részesedése továbbra is 60 százalék feletti.

Hétfőn késő este jelentette be a Masterplast, hogy Tibor Dávid, az igazgatótanács elnöke a tőzsdén keresztül értékesített 600,06 forintos átlagáron 499 550 darab törzsrészvényt.

A tranzakció nyomán a szavazati jogot biztosító Masterplast-törzsrészvények száma 5 266 626 darabról 4 767 076 darabra csökkent, míg szavazati jogának aránya a 35 százalékos küszöböt átlépve 36,07 százalékról 32,65 százalékra süllyedt.

Forrás: Móricz-Sabján Simon

Korábban vásárolt Masterplast-törzsrészvényei mellé a Sinkó Ottó érdekeltségébe tartozó, székesfehérvári illetőségű SOH Vagyonkezelő Kft. 125 ezer darabot, a Lakatos Péter érdekeltségébe tartozó, szintén székesfehérvári LPH Vagyonkezelő Kft. pedig 125 ezer darabot vásárolt. Így szavazati joguk aránya 2,67-2,67 százalékos lett, ami, összehangolt eljárásukra tekintettel, együttesen 5,34 százalék.

Lakatos Péter, az 1961-es születésű villamosmérnök társ-vezérigazgatója a Videoton Holdingnak, s tevékenységének súlypontja az üzletfejlesztés és a termelővállalatok működésének támogatása.

Forrás: Reuters, VG-grafika

A Videoton 26,475 százalékos tulajdonosa, emellett alelnöke a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének. Szintén villamosmérnök az 1958-ban született Sinkó Ottó, a Videoton Holding másik társ-vezérigazgatója, akinek elsődleges területe a vállalatcsoport pénzügyi vezetése, befektetési, treasurydöntések, vagyonhasznosítás, beruházások, a cégek operatív működésének kontrollja.

Kettejük irányítása mellett a Videoton két évtizede folyamatosan a legnagyobb hazai tulajdonú gyártócég Magyarországon. A cég a 2008-as válság óta megduplázta árbevételét.

A székesfehérvári befektetői szál nem tekinthető különösnek a Mas­terplastnál, hiszen a sárszentmihályi központú társaságot is két fehérvári, Tibor Dávid és Ács Balázs alapította 1997-ben.

További részletek a Világgazdaság szerdai számában olvashatók.

Sinkó Ottó Videoton Lakatos Péter Masterplast
Kapcsolódó cikkek