Cégvilág

Vízválasztó lehet a következő pár év az agráriumnak

Sorsdöntő évek előtt áll a magyar agrárium, most dől el, hogy a gazdaságok tudnak-e élni a kedvező kamatkörnyezet és az európai uniós támogatások adta lehetőségekkel – mondta a Magyar Időknek az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Herczegh András a lap pénteki számában megjelent interjúban beszélt arról is, hogy az elmúlt években javult az agrárium megítélése, a stabil támogatási rendszernek köszönhetően vonzó ügyféllé váltak a gazdálkodók, jó értelemben vett verseny alakult ki a bankok között.

Minden eddiginél olcsóbban és szélesebb körben juthatnak hitelhez a mezőgazdaság szereplői, akik éltek is ezzel: a hitelállomány tavaly elérte a 634 milliárd forintot, míg 2011-ben 325 milliárd körül volt ez az összeg.

Forrás: Shutterstock

Herczegh András kitért arra is, hogy egyelőre nincsenek konkrétumok az uniós agrárpolitika (KAP) 2020 utáni jövőjéről, de arra számítanak, hogy a most megvalósuló beruházásoknak köszönhetően csökkenhet az ágazat támogatásfüggősége.

Jó esetben, amit a támogatási oldalon 2020 után elveszíthetünk, azt a hatékonyabb termelésnek köszönhetően visszaszerezheti az ágazat.

A legnagyobb kérdés szerinte az, hogy „fel tudunk-e zárkózni nyugati versenytársainkhoz”. Megjegyezte, a korábbinál több olyan tényező jelenik meg az agráriumban – például az időjárási szélsőségek, a technológiai lemaradás vagy a generációváltás -, amely kockázatot jelent.

Agrár-vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány agrárium
Kapcsolódó cikkek