Cégvilág

Emelkedhetnek a fuvardíjak Budapesten

Drágább lehet Budapesten taxival utazni július elsejétől, ha a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztést megszavazzák a képviselők – adta hírül pénteken a budapest.hu online oldal.

A jelenlegi 450 forintos alapdíj 700 forintra, a kilométerdíj 280-ról 300 forintra, a percenkénti várakozási díj pedig 70-ről 75 forintra nőne a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett – a budapest.hu oldalon pénteken közzétett – javaslat szerint. A javaslatot a fővárosi vezető a taxisok kérésére nyújtotta be.

A taxisok a javaslatot azzal támasztották alá, hogy a viteldíj legfontosabb eleme a kilométerdíj, amely a rendelet 2013-as életbe lépése óta nem változott.

Forrás: MTI

A rendelet életbelépése óta az átlagos mértéke meghaladta a tíz százalékot – olvasható a mellékelt előzetes hatásvizsgálatban, amely szerint az áremelés hatására mintegy 20-40 napig tartó átmeneti utazáscsökkenés prognosztizálható az ágazatban, amely ezt követően visszaáll az áremelés előtti szintre.

Mint írták, azon utasok, akik ritkán, alkalomszerűen veszik igénybe a szolgáltatást, az áremelés hatását kevésbé érzékelik és „vonakodva bár, de tudomásul veszik a tényét és szükségességét is, a mértékét valószínűleg nem vitatják, elfogadhatónak tartják”.

A taxiforgalom nagy részét kitevő szerződéses állandó ügyfélkörnél még átmeneti visszaesést sem prognosztizálnak az áremelés hatására.

A megelőző egyeztetéseken a főváros vezetése rögzítette, hogy nem kezdeményezi a tarifa emelését, de abban az esetben, ha a taxisok túlnyomó többsége a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Fuvarozók Országos Szövetségével együtt közösen javasolja, és az emelés mértékében is egyetért, azt nem fogja megakadályozni, és a közgyűlés elé terjeszti.

Fővárosi Önkormányzat Szeneczey Balázs fuvardíj alapdíj taxi
Kapcsolódó cikkek