Cégvilág

Jelentős fejlesztés veheti kezdetét Zalaszentivánon

Közelebb került a megvalósításhoz a zalaszentiváni deltavágány megépítése: aláírták a projekt előkészítésének engedélyezési terveire vonatkozó szerződést. A Zalaszentiván állomástól nyugatra tervezett összekötő vágány, úgynevezett deltavágány jelentősen leegyszerűsíti a vasúti közlekedést az érintett régióban, emellett megkönnyíti a zalai megyeszékhely megközelítését.

A zalaszentiváni deltavágány megépítésére azért van szükség, mert a Szombathely – Hodos viszonylatú tehervonatok jelenleg csak menetirányváltással tudnak áthaladni Zalaszentiván állomáson, ez pedig többlet menetidőt, valamint külön tolató személyzetet igényel. Emellett a Szombathely és Zalaegerszeg között közlekedő személyszállító vonatok szintén csak menetirányváltással tudják elérni a zalai megyeszékhelyet. Ez csökkenti a vasúti személyszállítás versenyképességét a régióban – áll a GYSEV Zrt. sajtóközleményében.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

Eszerint a menetirányváltást egy Zalaszentivántól nyugatra megépülő, új deltavágány lehetővé tenné. Ennek megépítése mindkét hazai vasúttársaság számára előnyös, hiszen érinti a 17-es vonal GYSEV által üzemeltetett részét, valamint a 25-ös vonal MÁV által üzemeltetett, Zalaszentiván – Hodos szakaszát. A két vonalszakasz része a Nyugat-Dunántúlt is átszelő, észak-déli RFC 11-es Amber (Borostyánkő) nemzetközi vasúti teherszállítási korridornak.

A GYSEV Zrt. 2014-ben, KÖZOP forrásból kezdte meg az előkészítési munkálatokat, 2015-ben elkészült a Megvalósíthatósági Tanulmány.

Az IKOP-2.1.0-15 – Nemzetközi (TEN-T) vasúti és vízi elérhetőség javítása című felhívás keretében a GYSEV Zrt. sikeresen pályázott, majd a lefolytatott nyílt közbeszerzési eljárás eredményeképpen 2018. március 26-án a GYSEV Zrt. és az UTIBER Közúti Beruházó Kft. képviselői aláírták a vállalkozási-tervezési szerződést. A tervező cég feladata az engedélyezési tervek elkészítése, a szükséges engedélyek, tanúsítások megszerzése, valamint a korábban elkészült munkarészek aktualizálása. Az előkészítési munkálatok tervezési szakasza várhatóan 2019 nyarára zárul le.

deltavágány GyESEV Zalaszentiván
Kapcsolódó cikkek