Cégvilág

Szárnyal a román építőipar

Az idei első két hónapban 8,4 százalékkal nőtt a román építőipari termelés volumene a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított adat szerint a növekedés 6,5 százalékos volt. A karbantartási munkálatok volumene 11,9 százalékkal nőtt, a generáljavításoké 8,6 százalékkal emelkedett, az új építményeknél 7,3 százalékos volt a növekedés. Az ipari létesítményeknél 34,3 százalékos volt a növekedés, a nem lakóépületeknél végzett munkák volumene mintegy 17 százalékkal nőtt, ugyanakkor a lakóépületeknél 26,6 százalékos visszaesést jegyeztek fel.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Februárban a tavalyi második hónaphoz képest az építőipari termelés volumene 10,7 százalékkal nőtt.

Tavaly egész évben az építőipari termelés volumene 5,4 százalékkal csökkent az előző évhez mérten, 2016-ban szintén csökkent 4,8 százalékkal 2015-höz mérten. Legutóbb 2015-ben volt jó éve az építőiparnak, akkor 10,4 százalékos éves növekedést jegyeztek.

Az elmúlt két éves visszaesést főleg a közületi beruházások elmaradása okozta, mivel a kormány inkább a lakosság jövedelmének növelésére fordított erőforrásokat a beruházások helyett.

Románia volumen építőipar
Kapcsolódó cikkek