Cégvilág

Kedvezően alakulnak a fizetési határidők

Kedvezően érinti a vállalatok fizetési szokásait a megfelelő gazdasági környezet, melynek következtében rövidültek a fizetési határidők – derült ki az Intrum 2018 első negyedévében készített kutatásából. A magyar vállalatok átlagosan 21 napos fizetési határidőt írnak elő, ám a számlák tényleges teljesítésének időpontja 30 nap körül alakul. 

Az Intrum európai kutatása alapján a magyar vállalatok átlagosan 21 napos fizetési határidőket írnak elő partnereik részére. A tényleges teljesítés azonban jellemzően késedelemmel történik, az adatok szerint a hazai cégek 70 százalékát érinti a határidőn túli fizetés. Nem szektorspecifikus jelenségről van szó.

Az adatok szerint Magyarországon a számlák teljesítése átlagosan a 26. napon kerül sor.

Meg kell jegyezni, hogy a gazdasági konjunktúra kedvező hatással van a fizetési határidőkre is: a tavalyi adatfelvétel alapján korábban 30 nap körül alakult a tényleges teljesítés időpontja.

Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor a kutatási eredmények alapján

a súlyosan késedelmes, azaz a 30 napot meghaladó követelések aránya nem változott az elmúlt év során, továbbra is minden ötödik tartozás e kategóriába tartozik.

A magyar cégek szerint a késedelmes fizetés likviditási problémákhoz, bevételkieséshez vezethet, de akár a gazdasági tevékenység bővítését is ellehetetlenítheti. „Ugyan a vállalatok reálisan látják a kihívásokat, mégis, jelentős százalékuk semmilyen óvintézkedést nem tesz a késve fizetés okozta károk enyhítése érdekében” – mondta Kis Annamária, az Intrum üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.

Az előrefizetés megkövetelésén túl számos más lehetőség áll rendelkezésre, a bankgarancia kéréstől kezdve egészen a követeléskezelő bevonásáig

– hangsúlyozta a szakértő.

A kedvező működési környezet nemcsak a fizetési határidők rövidülésében nyilvánul meg. Közel minden ötödik hazai vállalkozás úgy látja, a jövőben csökkenni fog adósainak száma, míg azok számának növekedésére alig a cégek 3 százaléka számít – írják közleményükben.

Az Intrum követeléskezelő vállalatcsoport évente közzéteszi Európai Fizetési Jelentését. A legfrissebb, 2018 tavaszán készített reprezentatív felmérésben 29 európai országból 9607, köztük 450 magyar cég vett részt. Magyarországon a kis-, közép-, és nagyvállalatok fizetési szokásait vizsgálták.

 

adósok számla fizetési határidő követeléskezelés
Kapcsolódó cikkek