Cégvilág

Nagyváradon debütálhat a 18 tonnás debreceni fejlesztés

A debreceni székhelyű Electro­mega Kft. mérnökei kifejlesztettek egy tisztán elektromos meghajtású hulladékgyűjtő gépjárművet.

A debreceni székhelyű Electro­mega Kft. mérnökei kifejlesztettek egy tisztán elektromos meghajtású hulladékgyűjtő gépjárművet. A jelentős hozzáadott értéket képviselő, környezetkímélő magyar fejlesztés 18 tonnás prototípusa jelenleg tesztüzemben működik, melynek első külpiaci állomása Erdélyben, Nagyváradon valósul meg, a helyi kommunális hulladékgyűjtő vállalattal való együttműködés keretében – közölte a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH). Sikeres próbaüzem és vevői elégedettség esetén több gépjármű megrendelésére és üzembe helyezésére is sor kerülhet Nagyváradon.

A gyártás egy magyarországi összeszerelő üzemben valósul meg, ami újabb munkahelyeket teremthet idehaza, illetve sikeres exportügyletek esetén a magyar vállalkozásnak exportbevételt is hozhat.

Az üzleti lehetőség az MNKH nagyváradi irodájának közreműködésével jött létre.

Fotó: MNKH

Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója kiemelte: a nagyváradi irodájuk kimagasló eredményt ért el eddigi működése során, hiszen két év alatt több mint egymilliárd forint értékű üzletkötéshez járult hozzá. „Nagy előrelépésnek tartom, hogy az MNKH nem csupán akkor tud jelentős szerepet játszani a külpiacra juttatásban, ha sorozatgyártású termékről van szó, hanem prototípusok nemzetközi tesztelésére is lehetőséget tudunk teremteni a teljes Kárpát-medencei régióban” – mondta a vezérigazgató.

A magyar vállalkozás jelenleg egy prototípussal rendelkezik, további öt pedig fejlesztés alatt áll, így a tesztelés hasznos gyakorlati tapasztalatokkal és információkkal gazdagítja a vállalkozást a sorozatgyártás megkezdése előtt.

„A Debreceni Egyetemmel szoros együttműködésben 2014 második felében kezdtük meg egy száz százalékban elektromos meghajtású hulladékszállító tehergépjármű kifejlesztését, megépítését. Gyártókapacitásunk 450 gépkocsi évente, ezek kétharmadát külpiacokra kívánjuk eljuttatni. Ezért is kiemelt lehetőség számunkra az MNKH-val való együttműködés, hiszen a nagyváradi próbaüzem hozzájárulhat a konkrét exporttevékenység megkezdéséhez” – mondta Bántó Ruben, az Electromega Kft. operatív igazgatója.

A cég további közép-európai országokra tervezi exporttevékenységének kiterjesztését a Kereskedőház szakmai támogatásával. Az MNKH összesen 22 külképviseleti irodával rendelkezik a környező országokban és Lengyelországban, így újabb külpiacok válhatnak elérhetővé az Electromega Kft. számára.

elektromos autó export fejlesztés külkereskedelem MNKH
Kapcsolódó cikkek