Cégvilág

Részleges szállítási tilalom az afrikai sertéspestis miatt

Az uniós állategészségügyi protokollnak megfelelően korlátozás nélkül szállítható az afrikai sertéspestissel nem érintett magyarországi területekről az élő sertés, sertéshús, sertéshúsból készült termék az EU területére – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. 

A magyar hatóság szakemberei április 21-én mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASP) betegséget a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén talált vaddisznótetemben.

A fertőzötté nyilvánított területen lévő sertéstartó telepekről sertést csak a járási hivatal előzetes engedélye alapján, csak az előírt klinikai és vérvizsgálatok kedvező eredménye után szállíthatnak más helyszínre az országon belül, vágásra vagy továbbtartásra – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Forrás: AFP/Frederick J. Brown

A házi vágásokat 48 órával korábban be kell jelenteni a járási hivatalnak és a járási főállatorvos dönt a húsvizsgálatról és a szükséges mintavételekről – tették hozzá.

A Nébih a honlapján korábban közölte, hogy a hatóság az ASP megállapítása után kijelölte a fertőzött területet, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Megtiltotta a társas vadászatot, és az egyéni vadászatokat is feltételhez kötötte, így fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznó test vagy azok húsa nem szállítható ki.

Az afrikai sertéspestis – amely nem azonos a klasszikus sertéspestissel – az emberre nem veszélyes.

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih honlapján.

Heves megyében terjedt tovább a sertéspestis

Újabb fertőzött vaddisznót találtak Heves megyében, április 21. óta összesen öt tetemnél mutattak ki afrikai sertéspestist – mondta el hétfőn a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal országos főállatorvosa.

 

afrikai sertéspestis vaddisznó Nébih heves megye
Kapcsolódó cikkek