Cégvilág

A sörgyártók és a húsipar is aggódik

A sörgyártók mellett már a húsipar is kezdi megérezni a szén-dioxid-hiányt, ami az egész Európai Uniót érinti.

Skócia legnagyobb sertéshús-feldolgozó üzeme bejelentette, hogy a jövő hét elejére elfogynak a készletei, Nagy-Britanniában pedig egyes sörfőzdék már csak korlátozott mennyiségben tudják ellátni a kocsmákat. A probléma elsősorban Nagy-Britanniát sújtja, ahol csak egyetlen üzemben állítanak elő szén-dioxidot, a szükséges mennyiség többi részét a kontinensről importálják, ami nehézkes és drága.

A hiány azonban nem korlátozódik a szigetországra, az egész Európai Uniót érinti.

Az ipari felhasználásra szánt szén-dioxidot a műtrágya melléktermékeként állítják elő, a hiány kialakulásában pedig több tényező is közrejátszott. Egyrészt csökkent az ammónium-nitrát-alapú műtrágya iránti kereslet, így egyre kevesebb vállalatnak éri meg a termelés, amelyet nyaranta a meleg időjárás miatt egyébként is visszafognak. Idén ráadásul egyszerre több észak-európai üzem is egy időben állt le felújítás, illetve technológiai problémák miatt.

Fotó: AFP

A sörgyártók közül a holland Heineken és az Amstel is jelezte, hogy problémákat okoz a gyártásban a hiány, a legnagyobb brit pubhálózat, a 4500 kocsmát üzemeltető Ei csoport egyes egységeiben már kifogytak bizonyos sörfajták.

A Tesco tulajdonában lévő Booker élelmiszer-nagykereskedelmi vállalat a héten már korlátozásokat kényszerült bevezetni: a bároknak, éttermeknek és kiskereskedőknek csak tíz láda sört és öt láda szénsavas üdítőitalt szállít egyszerre – számolt be a BBC.

A Coca-Cola nagy-britanniai gyárában is le kellett állítani ideiglenesen több gyártósort.

A szén-dioxid azonban nem csupán szénsavas italok előállításához szükséges: ezt használják a vágóhidakon az állatok elkábítására, valamint a hús hűtésére, szárazjég formájában pedig tudományos laboratóriumokban és szórakozóhelyeken is. A kilenc legnagyobb brit csirkefeldolgozóban már a múlt héten kritikus volt a hiány, az üzemek 60 százaléka napokon belül leállhat.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

szénd-dioxid húsipar Skócia söripar
Kapcsolódó cikkek