Cégvilág

Akár egy egész várost is sötétbe boríthatnak a tolvajok

A magasfeszültségű villamoshálózat berendezéseit megrongáló vagy azt eltulajdonító tolvajok akár egy teljes település áramszolgáltatását béníthatják meg, azaz nemcsak saját testi épségüket kockáztatják a bűnelkövetők, hanem több tízezer embert károsíthatnak meg – figyelmeztet közleményében a Nemzeti Közművek.

Ismeretlen elkövetők a napokban trafóolajat tulajdonítottak el a Nemzeti Közművek kiskunhalasi transzformátorállomásán, ahol kevésen múlt, hogy nem borult az egész város sötétbe. A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója alállomásainak területe magas kockázatú, veszélyes terület – hangsúlyozza a vállalat.

A Nemzeti Közművek olyan intelligens technológiával működő berendezéssel szereli fel a trafóit, amely fizikai behatolás esetén jelzést küld a központba, a szerződött biztonsági szolgálat azonnal tud intézkedni.

Az elektromos berendezések megrongálásával a tolvajok nem csupán saját testi épségüket kockáztatták, hanem a villamosenergia-szolgáltatás biztonságát is, amellyel akár egy egész város energiaellátása veszélybe kerülhet.

A trafóolaj leengedésével a berendezés tönkremegy, a transzformátor által ellátott lakossági fogyasztók is kárt szenvednek, ugyanis

a berendezés cseréjéig áramellátás nélkül maradnak mindazok, akik ezen ellátási területhez tartoznak.

Egy-egy ilyen eset miatt a folyamatos és biztonságos villamosenergia-ellátás akár több körzetben is időszakosan szünetelhet. A transzformátorból kiömlött olaj miatt pedig a környezet kármentesítésére is szükség lehet.

villamoshálózat villamosenergia-ellátás Nemzeti Közművek tolvaj
Kapcsolódó cikkek